AvtomobilizemNovice

Fabia Rally2 je tu!

VIDEO: Tudi čerta generacija prihaja v reli izvedbi.

Če smo se lani navduševali nad predstavitvijo že četrte generracije Škode Fabie, se bomo tokrat posvetili ljubiteljem tekmovalnega segmenta reli. Čehi so namreč razgrnili še dirkaško različico Rally2. Kaj se pravzaprav skriva pod atletsko preobleko kompaktne čehinje?

Jedro dinamike predstavlja 1,6-litrski prisilno polnjeni bencinski agregat z 295 KM in 430 Nm navora, katerega zmogljivost se preko petstopenjskega sekvenčnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Med obema kolsenima paroma je nameščena elektro-hidravlična sklopka, za prenos moči pa so zadolženi še dve mehanski zapori diferenciala – na prvi in zadnji osi. Končna hitrost znaša 200 km/h, ki pa jo dirkači le redko dejansko dosežejo.

Čeprav podoba kljub izrazito dirkaškim elementom nakazuje na izpeljanko iz nove Fabie, je karoserija popolnom nova. Zanimiva je recimo izbira platišč. Slednja na asfaltnih preizkušnjah merijo 18 palcev in imajo nameščene 355-milimetrske zavorne kolute, medtem ko so platišča za neutrjen teren velika zgolj 15 palcev in imajo nameščene 300-milimetrske zavorne kolute.

Med zanimivejše tehnične stvari bi uvrstili še zajeten 82,5-litrski rezervoar za gorivo, kajti tako gnan pogon zahteva orgomno energije. Izdelan je iz posebnih kompozitnih materialov, ki poskrbijo za močno odpornost na vibracije, skoke vozila in celovitost v primeru trka. Več v spodnjem videu, ki nazorno demonstrita zmogljivost nove Škode Fabie Rally2!

 

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button