AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Extremu E se pridružuje serija Extreme H na gorivne celice

Dirkaška serija na vodikove gorivne celice prihaja leta 2024.

Predstavniki brezpotne dirkaške serije Extreme E so napovedali prihod nove serije, v kateri bo glavno vlogo odigrala različica dirkalnika Odyssey 21 na vodikov pogon, premierno pa se bo prvenstvo začelo že leta 2024.

»Extreme E je bil ustvarjen kot testna podlaga za iskanje inovacij in rešitev mobilnosti,« pravi direktor Alejandro Agag. Prehod prvenstva iz popolnoma električne na tehnologijo pogona na vodik, je po njegovem mnenju naravna evolucija njihove misije prikaza prednosti novih tehnologij, v bitki z okoljevarstvenimi težavami.

Pod okovjem novega terenskega dirkalnika bo vodikova gorivna celica nadomestila baterije obstoječega Extreme E avtomobila, vodik pa bo pridobljen iz okolju prijaznega procesa z uporabo sončne energije in vode. Sprememba pogonskega sklopa bo prinesla 20 minutno podaljšanje dometa v primerjavi s trenutnim baterijsko-električnim modelom Odyssey 21.

Kako bo delovalo novopečeno prvenstvo Extreme H še ni dorečeno, na mizi je več različnih kart. V prihajajočih mesecih bo vodstvo skupaj z ekipami v Extreme E odločalo med vzpostavitvijo dveh ločenih kategorij, popolne tranzicije na vodikov pogon ali združeno tekmovanje. Razvoj Extreme H dirkalnika je že v polnem zamahu, prvi prototip lahko pričakujemo že zgodaj prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Extreme E

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button