AvtomobilizemNovice

Everrati GT40: Tehnični podatki so tu!

Zastavonoša električne znamke z 800 KM in simuliranim zvokom V8.

Skoraj leto dni je od prve najave električne obuditve Fordove ikone po imenu GT40, nesporne legende »modrega ovala« in enega izmed najbolj kultnih vozil nasploh. Everrati je britansko-ameriško podjetje, ki preko elektrifikacije pogona obuje nekatera največja štirikolesna imena in tokrat so nam servirali tehnične podatke modela GT40.

Pri Everratiju samozavestno sporočajo, da so celoten električni pogon razvili sami in vsebuje najsodobnejše rešitve na področju baterij in elektromotorjev, ki temelji na 700-voltni tehnologiji. Skupna moč pogona znaša 588 kW oziroma bolj domačih 800 KM ter prav toliko Nm navora, kar je skoraj dvakratnik zmogljivosti originalnega Forda GT40.

Čeprav danes kar mrgoli superšportnih vozil z bistveno višjimi ciframi, ima Everratijev Gt40 eno veliko prednost – nizko maso. Ta znaša zgolj 1.320 kilogramov oziroma celo 47 kg manj kot izvirnik iz 60-ih s polnim rezervoarjem goriva. Lahkotnost se gre zahvaliti relativno majhni bateriji s kapaciteto 60 kWh, ki omogoča 200 kilometrov avtonomije. Pospešek? Manj kot štiri sekunde do stotice v izredno dobro uravnoteženem vozilu, saj je razmerje mase porazdeljeno 40/60 v korist zadka, kar je za odtenek bolje kot pri Fordu GT40 Mk2 z letnico 1966 (38/62).

Kot zanimivost omenimo še elektronski generator zvoka, ki se vklopi ob izbiri dirkaškega Race profila vožnje. Zmore do 110 dB jakosti in solidno poustvarja zvočno kuliso izpuha V8 agregata z virtualno simuliranimi prestavami. Kaj menite? Bi vaša garaža raje gostil originalni ali električni Ford GT40?

Blaž Likovič
foto: Everrati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button