AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Euro NCAP: Od šestih testiranih so štirje dobili vseh pet zvezdic

Tretji sveženj rezultatov varnostnih testiranj je tu!

Pri evropski agenciji za varnost vozil Euro NCAP so objavili tretji letošnji sveženj, kjer so na »uničenje v imenu varnosti« poslali šest vozil. Z odliko, torej vsemu petimi zvezdicami, se lahko pohvalijo električna modela Kia EV6 in Volvo C40 Recharge ter nemca Mercdes-Benz razred C in VW Multivan. Štiri zvezdice pa sta prejela kombilimuzinska sorodnika iz Stellantisa, Opel Astra in Peugeot 308.

Prvi štirje so vsi prejeli več kot 90 odstotkov vseh možnih točk, medtem ko sta Asta oziroma 308 prejela 76 % oziroma 80 %. Ta razlika je argument Euro NCAP organizacije, ki se ji redno očita, da so zgolj elektronski sistemi krivi za razliko v rezultatu – tokrat sta imela oba Stellantisova modela enako elektronsko asistenco. Obe vozili temeljita na enaki platformi in prav obe sta pokazali slabosti pri zaščiti normalne moške lutke in manjše ženske. Nadalje so jima očitali tudi manjko sredinske zračne blazine, ki je postala del serijske varnostne opreme večine novejših vozil.

Ne glede na očitke je šef Euro NCAP organizacije dejal, da bodo napredni asistenčni sistemi še vedno ključni za visoke rezultate, kajti preprečevanje nesreč je enako pomembno kot varnost pri le-teh. Veliko bolje in predvsem bolj varno je, če trka med prometnimi udeleženci ni.

Blaž Likovič
foto: NCAP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button