AvtomobilizemNovice

EU odobril omilitev emisijskega standarda Euro 7

Zahteve standarda Euro 7 bi močno vplivale na razvoj električnih vozil.

Ministri Evropske unije so po nasprotovanju avtomobilskih proizvajalcev in večih članic unije dosegli kompromis, s katerim so ublažili predlagane emisijske standarde Euro 7. Kompromis pomeni, da se obstoječi preskusni pogoji in mejne vrednosti emisij Euro 6 za avtomobile ter dostavna vozila ne bodo spremenili, čeprav bodo strožji za avtobuse in težka vozila. Sprejete so bile tudi nove mejne vrednosti emisij delcev zavornih sistemov in pnevmatik.

Italija, Francija, Češka in druge države so izrazile zaskrbljenost, da bi predlagani standardi Euro 7, katerih cilj je omejiti onesnaženje s snovmi, kot so dušikovi oksidi v motorjih z notranjim izgorevanjem, lahko preusmerili naložbe in razvoj od električnih vozil. Italijanski minister za industrijo Adolfo Urso je pozdravil sporazum, zlasti zaradi zaščite avtomobilske dobavne verige maloserijskih proizvajalcev, kot sta Ferrari in Lamborghini.

Evropski avtomobilski proizvajalci so mnenja, da bi bila realizacija standarda Euro 7 predraga in bi prinesla zanemarljive koristi za okolje. Številne je skrbelo, da bi Euro 7 odvrnil industrijo od prehoda na popolnoma električna vozila. Izvršni direktor podjetja Stellantis Carlos Tavares je dodal, da bi predlogi zvišali cene manjših vozil, kar bi bilo neprijetno za mobilnost gospodinjstev z nižjimi dohodki. Kompromis je podlaga za pogajanja med Svetom, Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo za dokončno oblikovanje novih predpisov. Evropska unija z uvedbi predpisov Euro 1 leta 1992 postopoma zaostruje omejitve emisij vozil.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button