AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Energetska oskrba gospodinjstev tudi z Volkswagni ID.

Volkswagen in HagerEnergy združujeta moči za aktivacijo uporabne funkcije električnih vozil.

Volkswagen je v sodelovanju s podjetjem HagerEnergy v svojih električnih vozilih ponudil funkcijo dvosmernega Vehicle to Home. Nova uporabna funkcija strankam omogoča, da s svojim fotovoltaičnim sistemom in domačo elektrarno, opremljeno s sistemom za upravljanje energije na domu, pokrijejo znaten del porabe električne energije gospodinjstva. Pilotni projekt na Švedskem pokriva stanovanjsko naselje, ki je opremljeno z električnimi vozili in ustrezno polnilno infrastrukturo.

Modeli ID. z večjo baterijo s kapaciteto 77 kWh imajo zdaj možnost dvosmernega polnjenja, kar jim omogoča shranjevanje odvečne električne energije doma. Priročno funkcijo je mogoče aktivirati z namestitvijo programske opreme 3.5. Dvosmerno polnjenje električne avtomobile spremeni v potujoče shranjevalnike energije in nudi napajanje domov ob oblačnih dneh ali zvečer, ko se ne napajajo s sončno energijo. Odvečna energija, ki ni potrebna za vozilo, se lahko vrne v domače omrežje stranke in potencialno prispeva k stabilizaciji električnega omrežja.

Takšno energijo že izkorišča stanovanjsko naselje Stenberg v Hudiksvallu na Švedskem. Projekt je del širše pobude, da bi domovi postali trajnostni, pri čemer električna vozila služijo kot skladišče energije. Volkswagnova rešitev za dvosmerno polnjenje temelji na široko uporabljenem standardu polnjenja z enosmernim tokom CCS. Modeli ID. z dvosmernim polnjenjem lahko delujejo kot dinamični podaljšek domačega sistema za shranjevanje energije, saj po potrebi oskrbujejo hišo z energijo in preidejo v stanje pripravljenosti, ko se domači sistem za shranjevanje energije napolni. Funkcija dvosmernega polnjenja je sprva združljiva s serijo hišnih električnih postaj S10 E COMPACT podjetja HagerEnergy, v prihodnosti pa nameravajo omogočiti dvosmerno polnjenje tudi drugim hišnim električnim postajam.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button