AvtomobilizemNovice

Elektro-klasika: Prva uradna električna različica Citroëna DS

VIDEO: Po pol stoletja obstoja je prišla na vrsto še električna izvedenka.

Citroën DS je tiste vrste vozilo, ki ga oblikovno poznajo praktično vse generacije ljubiteljev vozil. Ob koncu 20. stoletja je zasedel tretje mesto pri ocenjevanju oblikovno najbolj vplivnih vozil stoletja in lovorike mu vsekakor ne gre očitati. Francosko podjetje ga je izdelovalo kar 20 let, in sicer med letoma 1955 in 1975. Obstajal je v treh različicah – limuzina, karavan in kabriolet, tekom let pa je doživel kar nekaj nadgradenj.

Enega izmed skoraj milijona in pol izdelanih so si »sposodili« pri oxfordskem podjetju Electrogenic, kjer kljub relativno svežemu prihodu na trg že slovijo kot pravi predelovalci klasičnih vozil. Slednjim namreč originalni pogon zamenjajo z električnim in prav to so storili pri Citroënu DS z letnico 1972. Dvolitrski bencinski agregat se je umaknil elektromotorju s 122 KM in 235 Nm, ki energijo črpa iz baterije s kapaciteto 48,5 kWh. Povprečna avtonomija tako znaša približno 230 kilometrov, vozilo pa ima vgrajen polnilec z močjo 29 kW, kar bo akumulator napojilo v približno dveh urah.

Gre za pilotni projekt, saj so Britanci dodali, da je možno baterijski sklop in polnilno zmožnost prilagoditi kupcu, zato je tudi cena predelave lahko precej različna. Ob predelavi se ni pozabilo na hidro-pnevmatsko podvozje vozila, ki se po predelavi uravnava z inovativno električno črpalko.

Blaž Likovič
foto: Electrogenic

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button