AvtomobilizemNovice

Električni Volkswagni s trajnostnimi materiali notranjosti

Inovativni materiali iz ID. Buzz se bodo razširili še na preostale člane družine ID.

Volkswagnov električna družina ID. postaja vse bolj trajnostna, saj bodo z letošnjim letom uvedli širšo ponudbo recikliranih materialov notranjosti. Modeli ID.3, ID.4, ID.5 in prihajajoči ID.7 bodo obogateni z inovativnimi materiali, prvič uporabljenimi v novem ID. Buzz. Najpomembnejši bo Seaqual iz 10 odstotkov morskega odpada in 90 odstotkov recikliranega poliestra.

Z razširjeno uporabo recikliranih materialov in veganskega usnja, izboljšujejo ekološko osveščenost električnih modelov, hkrati skrbijo za dolgoročno ohranjanje kakovosti. Z novim električnim kombijem ID. Buzz so predstavili številne nove materiale za uporabo v notranjosti, postopoma jih bodo razširili v drugih članih družine. Alternativni materiali so med drugim izdelani iz plastike najdene v morju in starih plastenk, natančneje 500 ml plastenk, ki tvorijo različne površine v kabini. Zunanja prevleka sedežev je izdelana iz materiala Seaqual, ki za kar 32 odstotkov zmanjšuje emisije v primerjavi s preostalim konvencionalnimi materiali.

Pri prevlekah za sedeže ArtVelours Eco je delež recikliranja 71-odstoten, poleg tega so površine stropa in talnih oblog v vozilu ID. Buzz v celoti izdelane iz recikliranega poliestra. Reciklirano plastiko lahko najdete tudi v izolacijski plasti preproge, enako velja obloge podvozja in kolesnih lokov. Pri Volkswagnu so se odpovedali tudi neprijaznem kromiranju okrasnih elementov, namesto tega so se poslužili naravne barve z učinkom kroma.

Alternativni postopki recikliranja plastiko in izrabljene ribiške mreže spremenijo v prijazne materiale, ki izpolnjujejo enake zahteve kot klasični materiali, tako na področju videza, kot na vzdržljivosti. S takšnimi pristopi se Volkswagne bliža poti do ničelnega ogljičnega odtisa, do leta 2030 bodo pri vsakem vozilu za 40 odstotkov zmanjšali vpliv na okolje, povsem nevtralni želijo postati do leta 2050.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button