AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električni koncept EV5 prikazuje naslednjo stopnjo Kiine trajnostne mobilnosti

EV5 bi lahko postal električni naslednik modela Sportage.

Kia je pred tednom dni navdušila s serijsko različico velikega električnega SUV-ja EV9, sedaj predstavljajo nekoliko manjši model, ki bi lahko potencialno nadomestil klasično gnanega Sportage. Koncept EV5 ponuja prvi vpogled v serijsko obliko električnega SUV-ja, s katerim bodo že letos nastopili na kitajskem trgu, kasneje je načrtovana globalna širitev.

Koncept EV5 nadaljuje znamkino oblikovalsko filozofijo združenih nasprotij, na katero so vplivale podobe narave, v kombinaciji z modernizmom. Manjši brat EV9 deluje precej bolj dinamično, skoraj atletsko, saj v celoto povezuje prednosti dinamičnega SUV-ja za pustolovske podvige, kot kompaktnejše dimenzije pomembne za urbano okolje. Progresiven dizajn vodi nova upodobitev digitalnega tigrovega nosu, z enostavnimi in hkrati mišičastimi linijami. Za dodatno popestritev poskrbijo dnevna osvetlitev z vzorcem ozvezdja, zajetna 21-palčna aerodinamično optimizirana platišča in kontrastna streha z zaključnim krilcem.

Oblikovalci so se notranjosti lotili mislijo na lahkotnost, intuitivno uporabo in prostornost, saj je dno popolnoma izravnano ter poskrbi za udobje potnikov. Prav tako so z izbiro barv in materialov kabine ustvarili prijeten ambient, brez raznih nepotrebnih fizičnih gumbov. Osrednji del armaturne plošče zastopa panel z dvema širokima zaslonoma, kjer se prikazujejo vse potrebne informacije in zabavne vsebine. Kot pri EV9, so vključili inovativne vrteče sedeže za večje udobje med čakanjem na polnjenje ali ob izletu v naravi, velika posebnost je tudi panoramska streha s sončnimi paneli. Skladno z novimi ekološkimi načeli je zajetno število notranjih materialov trajnostnih, izdelanih iz rastlinskih surovin ali recikliranih PET plastenk.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button