AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električni Ford GT40: Zločin ali briljantna ideja?

Legendarni vztrajnostni dirkalnik na elektrone.

Vse bencinski navdušenci ali puristi raje poglejte stran, ali previdno vstopite v novo dobo, kjer je elektrifikacija klasičnih avtomobilov nekaj popolnoma običajnega. Za tokraten »zločin« so zasluženi pri podjetju Everrati, namreč na električno energijo so predelali dirkaško Le Mans legendo, Ford GT40. Njihov prejšnji in zelo znan projekt je bil električni Porsche 911 (964), precej manj redek avtomobil, ki je še vseeno razjaril mnoge pristneže, vendar jih to ni ustavilo pri poigravanju z unikatnim GT40.

Da vas nekoliko potolažimo, v resnici ne gre za pravega Forda GT40 z raznimi certifikati in zgodovino, ampak za moderno identično repliko znamke Superformance – specialisti za moderne rekreacije športnikov iz šestdesetih let. To pomeni, da bo električno gnani GT40 prodajan kot kompletno novo vozilo.

Kot pri vseh Everratijevih kreacijah, so bili tudi pri najnovejši pozorni na vsak detajl, vse od postavitve baterije, pravilne razporeditve mase do oblikovanja, za doseg skoraj identičnih voznih lastnosti od originala. Ker je razvoj še v teku, preizkušajo namreč prototipno šasijo, niso znani še nobeni podrobnejši tehnični podatki. Pričakujemo lahko še bolj intenziven sistem zvočne simulacije kot pri Everrati Porscheju, saj bo melodija igrala ključno vlogo pri doživljanju električnega GT40. V igri je tudi program spreminjanja moči, s katerim bi simulirali vožnjo z ročnim menjalnikom. Vse je del načrta na električno stran pritegniti še najbolj zahtevne entuziaste, ki morda še niso naši dovolj prepričljivega avtomobila.

»Uspelo nam bo, če bomo dobili bencinske navdušence prepričali, da je to odlična ideja. Še vedno je zabavno, še vedno privlačno, še vedno izgleda noro in je nekaj, v čemer lahko resnično uživate. Ljudje vozijo Tesle že desetletje in si sedaj željo nekaj za vikendaško uživanje.«

Skupaj s partnerjem Superformace imajo prepričljivo vizijo prihodnosti, skupaj premorejo ogromno znanja in izkušenj v inženirstvu ter oblikovanju prerojenih avtomobilskih ikon. Čeprav še vedno nadvse obožujejo V8 stroje, ne gre dvomiti v visoko zmogljivost Everratijevih električni pogonov.

Žiga Kolman
foto: Everrati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button