AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električni Ford Explorer kmalu na cestah stare celine

Fordov najpomembnejši električni križanec začenja proizvodnjo.

Ford je po 2-milijardni naložbi začel masovno proizvodnjo novega električnega Explorerja v svojem preoblikovanem centru v Kölnu. Zgodovinsko pomembna tovarna, ustanovljena daljnega leta 1930, je bila prenovljena v najsodobnejši obrat, namenjen sestavljanju električnih vozil. Prvi takšen model bo električni Explorer, drugi električni športni križanec pa naj bi v proizvodnjo nastopil še letos.

Električni Explorer združuje nemški inženiring z ameriškim oblikovanjem in odličnim baterijsko-električnim pogonskim sklopom, ki omogoča preko 600 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Kieran Cahill, podpredsednik evropskega proizvodnega oddelka družbe Ford je preoblikovanje kölnske tovarne označil kot mejnik, s katerim zaznamujejo novo obdobje modrega ovala na stari celini.

Kölnski center za električna vozila je najsodobnejši obrat, opremljen z umetno inteligenco in več kot 600 roboti, ki opravljajo varjenje, rezanje, odstranjevanje prahu, barvanje in spajkanje. Visokotehnološko okolje nadzira sistem digitalni dvojček, ki spremlja in podpira operaterje proizvodne linije ter zagotavlja potrebne standarde. Nov nadzorni center spremlja celoten postopek montaže v realnem času, pri čemer velik zaslon na dotik prikazuje stanja vseh delovnih postaj in podrobne informacije o orodjij, dobavi materiala in varnosti pri delu, medtem ko zaposleni z manjšimi zasloni zagotavljajo dodatne posodobitve stanja.

Trajnostna zasnova kölnskega center za električna vozila bistveno zmanjšuje emisije, porabo vode in energije. Ford si v tem obratu prizadeva za ogljično nevtralnost in spremlja emisije toplogrednih plinov za neodvisno certificiranje v skladu z mednarodnimi standardi. Obrat deluje na 100-odstotno obnovljivo električno energijo in biometan, kar prispeva k cilju, do leta 2035 doseči ogljično nevtralnost na celotnem evropskem proizvodnem območju.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button