AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električna Ford Puma in dva nova električna križanca do 2024

Ford napoveduje načrte elektrifikacije, vključno z dvema modeloma na osnovi Volkswagnove družine ID.

Pri modrem ovalu so predstavili načrte širjenja električne ponudbe v Evropi, ki vključujejo baterijsko-električno različico Pume in dva nova križanca umeščena med Pumo ter Mustanga Mach-E. Električna Puma prijaha v 2024, preostala dva pa med letoma 2023 in 2024.

Dva nova srednje velika križanca bosta zaradi sodelovanja z Volkswagnom, zasnovana na MEB električni platformi, tako lahko pričakujemo Fordovi izpeljanki modelov ID.4 in ID.5. Vendar ne bo šlo za Volkswagnove klone, ampak za popolnoma samosvoja modela, prepletena s Fordovimi lastnostmi – videz, vozna dinamika in unikatno lastniško doživetje. Prav tako bodo uporabili svojo lastno programsko opremo, kar je glede na Volkswagnove težave na tem področju, precej modra odločitev.

Nova igriva Puma se je že izkazala kot izredna uspešnica na stari celini, zato je električna različica skoraj neizbežna naslednja stopnička. Po raziskavah je devet izmed desetih kupcev Mustangov Mach-E prvič pristopilo k Fordu, tako bo elektrifikacija Pume le še okrepila njihove prodajne načrte.

Električno evolucijo bo doživela tudi ponudba kombijev Transit. Kot pri klasičnem bodo na voljo tri različne velikosti večjega modela in dve Tourneo različici. Dvotonski Transit dostavnik je že v zaključni razvojni fazi, najmanjša med njimi, Courier in Tourneo Custom bosta prispela v obliki nove generacije, z enako platformo kot prihajajoča Puma.

Ford bo z letom 2030 na evropskih tleh v celoti presedlal na elektriko, pri kombijih je ta ločnica postavljena pet let kasneje. Močno si prizadevajo tudi preoblikovati procese proizvodnje in v enakem obdobju doseči ogljično nevtralnost, skupaj z dobavitelji in logistiko. Leta 2024 bodo zagnali proizvodnjo baterij v nemški tovarni, tam bodo nastajali sklopi za osebna vozila, medtem ko bodo baterije komercialnih modelov izdelovali v Turčiji.

Električna prihodnost bo odgovorna za sloves številnih znanih imen, kot sta denimo Fiesta in Focus, ki ne bosta prejela direktne zamenjave. Pred kratkim so obema namenili medživljenjsko osvežitev, dovolj za nadaljnja tri leta prodaje, potem je njuna prihodnost negotova. Zaradi popularnosti srednje velikih križancev se prihodnost obeta Kugi, čeprav le z električnim pogonom, se pa s koncem letošnjega leta poslavlja Ecosport.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button