AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

ELegend EL: legendarna reli zverina prerojena v električni dobi

Karbonska mojstrovina E-Legend EL1 za 30 srečnih kupcev.

Pred dobrima dvema letoma smo z navdušenjem prejeli novico, da namerava mlado nemško podjetje ELegend obuditi legendarni Audjev model Quattro in ga oborožiti za sodobno električno dobo. V osnovi ne gre za restomod predelavo, temveč za povsem nov izdelek po navdihu znamenitega reli avtomobila. Ob takratni napovedi je šlo le za koncept, sedaj pa so potrdili vstop v omejeno serijsko proizvodnjo.

Zelo verjetno smo vsi ljubitelji starih reli avtomobilov navdušeni na delom E-Legenda. Divja kreacija iz lahkotnih kompozitnih materialov imenovana EL1, kljub bateriji s kapaciteto 80 kWh tehta le 1.790 kilogramov, par elektromotorjev proizvede 600 kW (816 KM) in 1.050 Nm navora, kar se prenaša na vsa štiri kolesa. Zmogljiv pogonski sklop do poskrbel za pospešek do stotice v 2,8 sekunde, 200 km/h bo doseženih v 7,5 sekunde, najvišja hitrost pa bo znašala 300 km/h. Z enim polnjenjem bo baterija nudila do 400 kilometrov dosega ob senzibilni vožnji, ob divjem podenju pa naj bi po izračunu bavarskega podjetja brez težav med polnjenji prevozili 2 kroga na dirkališču Nürburgring Nordschleife, in to brez pojemanja moči. Ko se baterija izprazni, jo bo mogoče napolniti s hitrim priklopom do 200 kW.

Znamko E-Legend je ustanovil oblikovalec Marcus Holzinger, a poleg privlačnega oblikovanja dajejo veliko poudarka na spremljajoči zmogljivost. Pod površjem znamenite oblike se skrivajo tristopenjsko nastavljivo vzmetenje, sistem nastavljanja voznih načinov pogonskega sklopa in napreden zavorni sistem s 360 mm kolutmi. Sedi na lahkih 19-palčnih platiščih spredaj in 20- palčnih zadaj. V celoti nameravajo izdelati samo 30 primerkov, vsakega bodo natančno ročno sestavili, temu primerna je tudi cena 890 tisoč evrov, brez prištetega davka. EL1 v Quattro slogu ne bo edina reliaško navdahnjena umetnina, namreč na poti sta še dva modela EL2 in EL3, eden izmed njiju se bo poklonil Lancii Stratos.

Žiga Kolman
foto: E-Legend

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button