AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Ekstremni Volkswagen ID.4 za brezpotne odprave

Volkswagen predstavlja koncept ID. Xtreme pripravljen za divje avanture.

Ob pomisleku na sposobna brezpotna vozila, vsekakor na prvo mesto nebi postavili Volkswagnovega družinskega električnega SUV-ja ID.4, vendar so pri nemškem velikanu drugačnega mnenja in za dokaz pripravili posebno avanturistično kreacijo ID Xtreme, zasnovano prav na modelu ID.4.

Presenetljiv koncept je luč sveta ugledal na dogodku v švicarskem mestecu Locarno, glavna nit razkritja je ravno potencialna možnost nastanka serijske različice. Po Volkswagnovih besedah, je ID. Xtreme ustvarjen s strani entuziastov, za entuziaste. Glede na odziv ljubiteljev elektro mobilnosti in seveda preostalih avtomobilskih navdušencev, bodo nadaljevali z odločitvijo o naslednji stopnji projekta, ki je seveda realizacija serijske oblike.

Kljub agresivni brezpotni zunanji podobi, je koncept ID. Xtreme izdelan na obstoječem ID.4 testnem avtomobilu, kar nebi smelo predstavljati velikih ovir ob potencialnem vstopu na tržišče. Sprednji del se ponaša z novim odbijačem z vdelano cevno zaščito, dno vozila je za zaščito baterij okrepljeno z aluminijastimi ploščami. S strani nemudoma opazimo 50 mm širše kolesne loke, pod katerimi se nahajajo 18-palčna platišča obuta v terenske pnevmatike, vse skupaj povežejo živahna poslikava karoserije in dodatna LED osvetlitev.

Xtreme ni le najbolj ekstremen po videzu, tudi pogonski sklop je najmočnejši v električni družini ID. Uporablja enak sistem kot športni GTX, z rabljeno 82 kWh baterijo in dvema elektromotorjema na vsaki osi, vendar je moč iz standardnih 300 KM dvignjena na skupnih 285 kW (388 KM). Doseg takšne številke sta omogočila predelava zadnjega elektromotorja in prilagoditev programske opreme. Kako hitro se bo ID. Xtreme pognal do stotice še ni znano, a brez dvoma bo potreboval manj časa kot GTX s 6,2 sekundami, bo pa na udaru 480 kilometrska avtonomija.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button