AvtomobilizemNovice

Ekskluzivni Bentley Continental GT ob 100. obletnici Le Mansa

Pri Bentleyju obeležujejo odmevno zgodovino na najzahtevnejši vztrajnostni dirki.

Bentley je pripravil posebno jubilejno izdajo Continentala GT Coupe in kabrioleta Continental GTC, s katero obeležujejo 20. obletnico šeste zmage na sloviti 24-urni dirki v Le Mansu in 100. obletnico prvega tekmovanja na ravnicah steze Circuit de la Sarthe. Kot se spodobi, bo vsakega izmed njih poganjal legendarni W12 motor, oprema Le Mans Collection pa prinaša unikatne oblikovne podrobnosti v čast zmagovitega Speed 8.

Omejena izdaja bo obrodila 48 primerkov skrbno izdelanih Bentleyjev Continental GT, izpod rok mojstrov pri oddelku Mulliner. Najopaznejša je brez dvoma zelena karoserijska barva s kontrastno belo črto vzdolž vozila, za nameček poskrbi številka 7 pobarvana na sprednji črni maski, kar odseva dirkaško številko modela Speed 8, ki je leta 2003 osvojil skupno prvo mesto v Le Mansu. Zunanjost dopolnjujejo dodatki iz ogljikovih vlaken, torej manjše krilce pod sprednjim odbijačem, stranska pragova in zadnji difuzor. Petkraka platišča merijo 22-palcev in so odeta v ujemajoč črni odtenek.

Notranjost po zasnovi ni drugačna od standardnega Continentala, posebnost se skriva pri vrtljivem osrednjem zaslonu s tremi prikazi – zaslonom na dotik, čistim lesom ali analognimi merilniki. Pri slednjih je prišlo do manjše spremembe, saj je osredni merilnik zamenjala manjša vitrina, za katero se skriva polovička ventila 4-litrskega V8 motorja iz zmagovitega Speed 8. Okrasne površine so izdelan iz kombinacije karbona in lesa, na sovoznikovi strani so vtisnjeni emblemi, ki slavijo šest zmag v Le Mansu. Podobno obeležitev najdemo tudi na notranjih pragovih, skupaj s silhueto ikoničnega dirkalnika. Ostale površine so odete v temno Beluga usnje in tkanino Dinamica, s kontrastnimi šivi ter varnostnimi pasovi.

Pod dolgim nosom rohni izvrsten 6-litrski W12 podprt z dvema turbopuhaloma, ki ustvari prijetnih 659 KM in 900 Nm navora. Razkošni grand tourer se zavoljo zmogljivega pogona in bliskovitega osemstopensjkega samodejnega menjalnika do stotice požene v 3,5 sekundah, najvišja hitrost znaša 335 km/h. Za izpolnjevanje dinamične plati bodo skrbeli aktivno zračno vzmetenje, opcijske karbon-keramične zavore, variabilen elektronski nadzor stabilnosti, štirikolesni krmiljenje in elektronsko nadzorovan diferencial. Kot omenjeno na začetku, nameravajo izdelati le 48 primerkov, razdeljenih na modela Continental GT in GTC.

Žiga Kolman
foto: Bentley

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button