AvtomobilizemNovice

Edinstven poklon Ferrariju Breadvan

Ferrarijev klasik 250 obeležen z mogočnim dvanajstvaljnikom in »shooting brake« karoserijo.

Avtomobilskem svetu se predstavlja nov ali bolje rečeno star Ferrari, s popolnoma preoblikovano zunanjostjo, ki se poklanja legendarni »karavanski« izpeljanki Ferrarija 250 iz leta 1962. Kreacija z imenom Breadvan Hommage je delo nizozemskega karoserista Niels van Roij, ki rad svoj entuziazem nad športnimi karavani obeležuje z različnimi projekti, tokrat z italijanskim V12 konjičkom.

Pod unikatno karoserijo se skriva okovje Ferrarija 550 Maranello, kar pomeni 5,5-litrski atmosferski V12 motor z nekje 485 KM, izpostavljen šeststopenjski ročni menjalnik in zadnji pogon. Po dolgotrajnem procesu skiciranja in oblikovanja, je ekipa osnovno karoserijo obleka v plast gline in začela z ustvarjanjem nove oblike italijanskega športnika. Preden so dosegli želen dizajn, je avtomobil večkrat spremenil svoj videz. Značilen nos Ferrarija 550 ostaja, vendar z agresivnejšimi zajemi zraka, »karavanski« del je zvest rekreaciji Ferrarijeve klasike.

Posebno pozornost so namenili vzmetenju, namreč tako kot original, tudi sodobna retro izpeljanka uporablja po naročilu izdelane KONI blažilnike. Dvojno nastavljiva tehnologija poznana iz Formule 1 ponuja udobno vožnjo na cestah in odlično stabilnost na dirkaških stezah. Visoko zmogljive pnevmatike je s pomočjo oblikovalske hiše ItalDesign Giugiaro izdelal Vredestein.

Po celotni notranjosti lahko najdemo unikatne detajle, kot sta karbonska dirkaška sedeža oblečena v alkantari, prestavna ročica iz brušenega aluminija, prešito črno usnje, izvezena silhueta avtomobila na naslonih in italijanska zastava.

»Za nas je velik privilegij, da lahko s to komisijo Hommage proslavimo Breadvan iz leta 1962,« je dejal van Roij. »Nameravali smo biti navdihnjeni z izvirnikom, vendar smo zagotovili, da ga v svoji ustvarjalnosti nismo omejili. Breadvan Hommage je nov izvirnik,” je dodal.

Žiga Kolman
foto: Niels van Roij Design

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button