AvtomobilizemNovice

Dvajseti BMW Art Car bo nastopil na Le Mansu

BMW nadaljuje tradicijo združevanja umetnosti z avtomobilizmom.

BMW-jev najnovejši Art Car ali umetniški avtomobil, že dvajseti zapored, je nastal v sodelovanju s priznano newyorško umetnico Julie Mehretu in je svono premiero doživel v Centru Pompidou v Parizu. Mehretu, znana po svojih dinamičnih abstraktnih delih, je dirkalnik BMW M Hybrid V8 spremenila v tridimenzionalno platno, kot tak se bo novi Art Car kmalu podal na slovito dirko 24 ur Le Mansa.

Mehretova je pri oblikovanju izhajala iz svoje monumentalne slike Everywhen (2021-2023), pri čemer uporablja digitalno spremenjene fotografije in večplastne abstraktne motive, ki utelešajo teme prostora, gibanja in energije. Zapletena zasnova vozila je bila dosežena s 3D mapiranjem, kar je zagotovilo, da se umetnina brezhibno zlije z obrisi avtomobila. Vozniki Sheldon van der Linde, Robin Frijns in René Rast bodo takšen hibtidni dirkalnik s številko 20 zapeljali po ravnicah Le Sarthe, pred tem bo mojatrovina raztavljena na dogodku Concorso d’Eleganza v Villa d’Este skupaj z ostalimi zgodovinskimi umetniškimi BMW-ji.

Sodelovanje med BMW in Mehretujevo presega le dirkalnik in bo zajemala delavnice za filmske ustvarjalce, ki bodo v letih 2025 in 2026 potekale po več afriških mestih. Cilj teh delavnic je spodbujati ustvarjalnost in sodelovanje med afriškimi umetniki, njihov vrhunec pa bo razstava v Muzeju sodobne umetnosti Zeitz Africa v Cape Townu. Julie Mehretu je za oblikovalko 20. avtomobila za umetnost izbrala ugledna žirija, v kateri sta bila tudi kustosa Koyo Kouoh in Hans-Ulrich Obrist. Njen dizajn, ki ga opisujejo kot mešanico njene estetike z elementi dinamičnosti in zamegljenosti, je poklon prejšnjim Art Carjem, hkrati pa uvaja edinstven vizualni slog.

Vztrajnostni dirkalnik BMW M Hybrid V8, se ponaša s hibridnim električnim pogonom, katerega osnovo predstavlja 4-litrski V8, ki ustvari približno 640 KM. Z njim bodo dirkači tekmovali v kategoriji hiperavtomobilov FIA svetovnega vztrajnostnega prvenstva WEC in seveda na legendarni dirki Le Mans, kjer so svoj pečat že pustili z zmago modela V12 LMR leta 1999. Program BMW Art Car, ki sta ga leta 1975 zanetila Hervé Poulain in Jochen Neerpasch s 3.0 CSL, ki ga je poslikal Alexander Calder, je od takrat vključeval dela umetnikov, kot so Frank Stella, Andy Warhol in Jeff Koons. Zbirka, ki se nahaja v muzeju BMW v Münchnu, gostuje tudi po vsem svetu in slavi združitev umetnosti ter avtomobilske tehnike.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button