AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

DS E-Tense Performance prototip nakazuje prihodnost znamke

Novi prototipni E-Tense Performance predstavlja pogonski sklop Formule E in oblikovne smernice podjetja.

Znamka DS se v svetu Formule E udejstvuje že vse od leta 2015, sedaj pridobljeno znanje z novim prototipom E-Tense Performance prenašajo v bolj potniško avtomobilsko obliko, ki je do danes najboljši približek njihove brezemisijske dirkaške tehnologije.

E-Tense Performance je popolnoma električno gnan kupe, v celoti izdelan iz ogljikovih vlaken in s pogonom prenesenim naravnost iz bolida električne Formule. Sestavljata ga dva elektromotorja, ki omogočata štirikolesni pogon in prinašata skupno moč kar 816 KM ter brutalnih 8.000 Nm navora. Številke zmogljivosti ne obstajajo, vendar ni težko pričakovati podobno statistiko kot pri drugi generaciji Formula E dirkalnikov, s pospeškom do stotice pod tremi sekundami. Ko bo koncept prešel na obratovalno stopnjo, ga bosta dodobra preizkusila Formula E prvaka, Jean Eric Vergne in Antonio Felix da Costa.

Pri E-Tense ne gre namreč le za prikaz tehnologije električnega pogona, temveč tudi za prikaz napredne baterije in regenerativnega sistema. Kompaktna baterija v ohišju iz karbonsko-aluminijastega kompozita je nameščena zelo nizko, blizu središča avtomobila in predstavlja inovativno kemijo ter potopni hladilni sistem za celice. Baterijski sistem prihodnosti bi se lahko hitro znašel v serijski proizvodnji in pod okovjem prihajajočih DS modelov, saj bo znamka z letom 2024 preklopila le na elektriko.

Drugo impresivno področje E-Tense Performance študije je regenerativno zaviranje z najvišjo močjo 600 kilovatov, kar drastično zmanjša potrebo po klasičnih zavorah, čeprav so te nameščene. Celoten avtomobil je nekakšen laboratorij na kolesih, s pomočjo katerega bodo analizirali delovanje komponent in jih poskušali preoblikovati za lažjo serijsko proizvodnjo. Glavni cilj je iskanje rešitev za cenejšo izdelavo, kar bo odprlo vrata za nadaljnjo vgradnjo sistemov v običajna električna vozila.

Skupaj z napredno tehnologijo je E-Tense pripeljal svež oblikovalski jezik.  Čeprav DS ni potrdil ali bo koncept doživel serijsko proizvodnjo, bodo predvsem zasnovo sprednjega dela uporabili pri novi generaciji električnih modelov. Namesto sprednje maske je mesto našla gladka zatemnjena površina z DS logotipom v središču in obrobljena z izrazitimi dnevnimi svetili iz 800 posamičnih LED enot. Preostanek karoserije prikazuje napredek na področju aerodinamike, z raznimi zarezami in izboklinami ter nenazadnje moderna 21-palčna platišča.

Na ostalih področjih ostala E-Tense Performance zvest konceptnim potezam, s kamerami namesto žarometov, prelivajočo barvno shemo, ki spreminja videz glede na položaj ogleda, školjkastima sedežema v notranjosti in dirkaškim volanom prestavljenim direktno iz bolida Formule E.

Žiga Kolman
foto: DS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button