AvtomobilizemNovice

Družinski Citroën se z julijem poslavlja

Zadnji Citroën Grand C4 SpaceTourer bo s proizvodne linije zapeljal letos julija.

Popularen družinski enoprostorec Citroën Grand C4 SpaceTourer se naposled poslavlja, saj je francoski proizvajalec napovedal zaključek izdelave v mesecu juliju. Za njegovo slovo so kljub zmerni prodaji zaslužni predvsem SUV-ji in križanci, ki žal privlačijo več kupcev. Ponudbo praktičnih avtomobilov bodo nadaljevali z e-Berlingom in e-Spacetourerjem.

Pomemben tekmec Renaulta Grand Scenic in Forda Galaxy, se je kot sedemsedežni enoprostorec prvič predstavil leta 2006 na pariškem avtomobilskem salonu. V istem letu je stekla serijska proizvodnja, vzporedno z modelom C4 Picasso. Za oblikovanje prve generacije je bil zaslužen italijanski oblikovalec Donato Coco, ki je kasneje svoj pečat v zgodovini pustil tudi s kreacijo Ferrarija 458 Italia.

Originalen Grand C4 Picasso je prenovo doživel leta 2011, dve leti kasneje je luč ugledala druga generacija, kateri so ob prenovi leta 2018 namenili še novo me Grand C4 SpaceTourer. Manjšo petsedežno različico so ukinili že leta 2020, sedemsedežni model pa bo vztrajal do letošnjega julija.

Kljub razmeroma uspešni prodaji v zadnjih desetih letih – izdelali so jih preko 700 tisoč – so se odločili za ukinitev tega modela, zaradi vse večjega porasta prodaje SUV-jev. Pri Citroënu navajajo, da bosta vlogo prostornih družinskih avtomobilov prevzela C5 X in C5 Aircross, tisti z željo po še večjih dimenzijah pa lahko posežejo po kompaktnih kombijih, kot je e-Spacetourer. Citroen bo pred ustavitvijo proizvodnje izpolnil vsa obstoječa naročila poslavljajočega Grand C4 SpaceTourer.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button