AvtomobilizemNovice

Druga prenova BMW serije 3

Naprednejša tehnologija in podaljšan doseg priključnih hibridov.

BMW serije 3 že skoraj pol stoletja pooseblja bistvo bavarske znamke, saj opredeljuje športni užitek v vožnji v premijskem srednjem razredu. Skozi sedem generacij je dosledno premikal meje na področju oblikovanja, vozne dinamike in tehnoloških inovacij. Aktualna generacija nadaljuje tradicijo s posodobitvami oblikovanja, pogonskih sklopov, digitalizacije in opreme leta 2022, letos pa dodajajo nadaljnje izboljšave za ohranjanje stika s konkurenco.

Nove posodobitve zajemajo izboljšane baterije priključnih hibridov, uglašeno podvozje in novejši operacijski sistem OS 8.5. Pomembno vlogo imajo tudi oblikovne spremembe, kot so sveže barve, nova platišča in posodobljeni elementi notranjosti – preoblikovan volan in aplikacije kristalov CraftedClarity. Proizvodnja novih modelov serije 3 se bo na svetovni ravni začela julija letos v tovarni koncerna v Münchnu, z dodatno proizvodnjo za določene trge v Mehiki in na Kitajskem.

BMW serije 3 ostaja vodilni v segmentu s ključnimi trgi na Kitajskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA. Model Touring je še posebej priljubljen v Evropi, serija 3 pa je močno prisotna tudi na drugih svetovnih trgih, kot so Japonska, Južna Koreja in Avstralij. Od svojega prvenca leta 1975 je bilo prodanih več kot 20 milijonov enot, samo sedma generacija pa je prepričala skoraj tri milijone kupcev in tako pomembno prispeva k BMW-jevi prodaji.

Raznolikost pogonskih agregatov, ki so na voljo v seriji 3, je obsežna, saj so na voljo štirje bencinski in štirje dizelski motorji ter zmogljivi šestvaljni vrstni motorji za modele M Performance. Razpon zmogljivosti sega od 110 kW (150 KM) do 210 kW (286 KM), vrhunec predstavljata bencinski šestvaljnik s 275 kW (374 KM) in dizelska različica z 250 kW (340 KM), opremljena z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom, ki doprinese 8 kW (11 KM). Priključni hibridi postajajo vse bolj priljubljeni, kar je posledica napredka v tehnologiji baterij in polnjenja. Izboljšani 330e je prejel večjo baterijo s kapaciteto 19,5 kWh, ki omogoča do 101 kilometrov električne vožnje, sicer pogonski sklop ustvari 215 kW (292 KM).

V znatnih delih avtomobila, vključno s šasijo in aluminijastimi sestavnimi deli, so uporabljene sekundarne surovine, s čimer je vpliv na okolje čim manjši. Proizvodni obrati uporabljajo obnovljive vire energije, kar prispeva k cilju do leta 2030 zmanjšati emisije ogljikovega dioksida v življenjskem ciklu za 40 odstotkov in do leta 2050 doseči ničelne emisije.

Napredni sistemi za pomoč vozniku v novi seriji 3 povečujejo varnost in udobje s funkcijami, kot so opozarjanje pred čelnim trkom, tempomat in opcijski paket Driving Assistant Professional. Asistent za parkiranje premore samodejne parkirne funkcije in asistenta za vzvratno vožnjo za dodatno udobje. Nazadnje, novi operacijski sistem BMW 8.5 s funkcijo QuickSelect omogoča intuitivno upravljanje funkcij in digitalnih storitev ter zagotavlja brezhibno uporabniško izkušnjo. Klimatska naprava je izgubila vse fizične tipke in je sedaj del ukrivljenega digitalnega panela. Sistem podpira izboljšano navigacijo s funkcijami obogatene resničnosti ter se povezuje z BMW ID in aplikacijo My BMW App za povezano izkušnjo.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button