AvtomobilizemNovice

Donkervoort F22 utira nove smernice nizozemske znamke

Ultimativni cestni dirkalnik.

Donkervoort F22 prinaša novo raven hitrosti, vodljivosti, purističnih užitkov, dizajna in praktičnosti, hkrati riše smernice prihodnosti nizozemskega maloserijskega proizvajalca. Naslednik uspešnega D8 je edini cestno legalen model v ponudbi in nadaljuje edinstveno zgodbo znamke, ki svoje korenine pripisuje lahkotnim Caterhamom iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Pri novincu gre tako kot pri večini upokojenih modelov za omejeno izdajo, katero so iz osnovnih 50 primerkov, zaradi velikega povpraševanja, povečali na 75. Prvi kupci se bodo svojega novega unikatnega športnika razveselili že januarja prihodnje leto. F22 sledi ustaljenim oblikovnim smernicam modela D8, sicer s pridihom modernizma. Ostajajo značilen dolg pokrov motorja, postaven širok zadek in izpostavljena kolesa, vendar je vse do zadnjega vijaka drugače kot pri D8.

Novost sta tridelna odstranljiva streha iz ogljikovih vlaken in seveda bolj premišljena notranjost, ki obljublja več prostora ter udobja. To so med drugim dosegli z dodatnimi merami, saj je v dolžino v primerjavi s predhodnikom zrasel za 264 mm, prav tako je elegantnejša karoserija s položnejšim vetrobranskim steklom. Na koncu nosa, skoraj pri kabini, ostaja nameščen ustaljen 2,5-litrski prisilno polnjen petvaljni bencinar partnerja Audi Sport, ki v primeru Donkervoorta premore kar 500 KM.

Za prenos moči na zadnji kolesni par skrbita petstopenjski ročni menjalnik in diferencial z delno zaporo, kar se zdi nekoliko zastarelo, a razlog tiči v masi. V primerjavi s šest- ali sedemstopenjsko enoto je, izbrani petstopenjski za 12 kilogramov lažji, hkrati s kratim prestavnim razmerjem poskrbi, da se zgolj 750 kilogramov težak športnik do stotice požene v 2,6 sekundah. Kljub vsemu doseže najvišjo hitrost 290 km/h.

Za osnovo so uporabili novo cevno šasijo v večji meri izdelano iz lahkotnih ogljikovih vlaken, s čimer so poleg nizke mase, dosegli tudi 100 odstotkov večjo torzijsko togost. F22 so opremili še z nekaj premišljene aerodinamike, nastavljivem vzmetenjem, prilagodljivim sistemom nadzora zdrsa, močnejšimi zavorami in lahkimi platišči iz kovanega aluminija ali karbona. Srečni izbranci bodo morali za svojega Donkervoorta F22 odšteti najmanj 245 tisoč evrov, seveda brez prištetih davkov in izpolnjenih želja konfiguracije.

Žiga Kolman
foto: Donkervoort

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button