AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceV razmislekZanimivosti

Domači mojstri so zopet v modi

Bi se vi lotili popravila v domači garaži?

Nekoč smo pri pridobivanju rožnate vstopnice v svet avtomobilskih voznikov morali demonstrirati tudi menjavo pnevmatike, danes je najbolj razširjena uporaba cestne asistence prav prazna guma. Namesto, da bi si vozniki pomagali sami, raje pokličejo vlečno službo, ki jim nato zamenja ali na mestu popravi prazno pnevmatiko, cene tovrstnega paketa v paketu zavarovanja vozil pa se iz leta v leto draži.

Ker se vozni park na evropskih tleh stara, stroški popravil pa so prav tako segli v nebo, se čedalje več lastnikov odloča za popravilo v lastni režiji, ali pa zgodbo prepustijo garažnim mojstrom z nekaj več izkušnjami. Mi smo tokrat izbrskali statistko desetih na tehničnih pregledih odkritih odstopanj, ki se jih nato lastniki predvsem starejših vozil lotijo brez pooblaščenih servisnih delavnic.

Neslavna lestvica je naslednja:

Okvarjen del vozila

Delež [%]

Svetila, žarometi in električna oprema

23

Podvozje

18

Zavore

14

Pnevmatike

13

Brisalci stekel

10

Karoserija in preostali deli

7

Hrup, emisije in puščanje tekočin

6

Krmiljenje vozila

4

Varnostni pasovi

2

Identifikacija vozila

0,75

Določena odstopanja so seveda enostavno rešljiva, so pa tudi taka, ki zahtevajo kar nekaj tehničnega znanja ter ustreznega orodja, ki pa ga nima vsak. Zato je menda zaznati tudi porast pri povpraševanju po mehanikih, ki se lahko vseh teh popravil lotijo in vas pri tem ne oberejo, vedno pa se pojavi vprašanje reklamacije dela, zato obisk pri garažnih mojstrih nemalokrat vodi v večji strošek kot bi vam ga zaračunal pooblaščeni serviser vašega vozila.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button