AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Dolgoprstneži so dvignili svojo aktivnost

Kar 21 odstotkov več kraj vozil kot pred tremi leti.

Morda smo imeli vsi nekakšen lažen občutek, da se je kraja vozil tekom zadnjih let nekoliko umirila, nato pa je kot strela z jasnega udarila vest evropskih avtomobilističnih zvez, da je kraja v letu 2024 glede na 2019 poskočila za 21 odstotkov. Na določenih področjih menda tudi do 40 odstotkov, zato smo v uredništvu pripravili pet kratkih napotkov, ki lahko veselje tatovom naših jeklenih konjičkov vsaj malce pokvarijo, če morda v celoti kraje vseeno ne preprečijo.

Pazite na ključe
Še vedno se dogaja, da je največ vozil povsem enostavno odpeljanih, saj so avtomobilski ključ preveč enostavno dosegljivi.

Dvojno preverjanje daljinskega centralnega zaklepanja.
Nekatere naprave motijo signal ključev vozila, zato vozilo pravzaprav ni zaklenjeno ob vašem zaklepanju. To lahko vedno povsem enostavno preverite s poskusom odpiranja vrat.

Zagon vozila brez ključa.
praktična rešitev, ki pa tatovom nudi večje možnosti. Če menite, da je verjetnost za krajo vašega vozila večja, potem razmislite o prehodu na klasičen zagon s ključem ali pa ključe shranite v predal s Faradayevo kletko, ki blokira signal.

Namestitev varnostnih kamer.
Vsaj tiste dolgoprstneže »lahke« kategorije bo enostaven sistem spremljanja in nadzora okolice vašega doma odvrnil od vam neljubih dogodkov.

Sledilne naprave.
Danes je na spletu možno kupiti kopico sledilnih naprav, ki vam lahko vsak trenutek povedo kje se nahaja vaše vozilo.

Blaž Likovič
foto: AX

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button