AvtomobilizemNovice

Dodge s slovesom v slogu

VIDEO: Poslednji mišičnjaki mahajo z zavidljivo ponudbo.

Še preden bodo pri ameriški znamki Dodge presedlali na elektrificirane »konjičke«, bodo aktualne tri primerke (Charger, Challenger in Durango) odpremili s precej pompa. Na tednu hitrosti (ang. Speed Week) so na svojem novinarskem prizorišču predstavili kar nekaj poslovilnih dobrot – nabritega Duranga v izvedbi Hellcat, Challengerja v brezstrešni različici in »drag race« izvedenki Drag Pak ter nenazadnje še Chargerja prve generacije iz leta 1970 v povsem karbonski podobi. Pojdimo po vrsti.

Šef znamke Dodge, Tim Kuniskis, je prvi dan prireditvenega tedna razgrnil kar nekaj prekrival. Tako so njihovi inženirji med epidemijo svoj čas preusmerili v razvoj in (zopet) ustvarili najbolj zmogljivega športnega terenca Durango SRT z dodatkom Hellcat. Ta pod motornim pokrovom gosti sicer že znani 6,2-litrski HEMI V8 postroj z več kot 710 KM, ki bo v primeru SUV-ja gnal vsa štiri kolesa. Poslovilno modelno leto 2023 bo za prav vse tri modele prineslo kopico dobrot za izdatno individualizacijo nad katero bo dirigiral Mopar.

Challenger sicer ne bo prejel še bolj navite različice, bo pa po vzoru svojega nekaj desetletij starega izvirnika zopet na voljo v cabrio verziji. Tako je, modelno leto 2023 bo na voljo tudi v brezstrešni različici – ki pa jo bodo ustvarjali pri podjetju Drop Top Customs, v sicer neposrednem sožitju s krovno znamko. Predelava pričakovano ne bo poceni, kajti zanjo ne glede na izvedenko (R/T, R/T Scat Pack ali SRT) zahtevajo vsaj 26 evrskih tisočakov (na že nekaj desetakov osnove).

Za tiste bolj tekmovalne navdušence nad Challengerjem bodo poskrbeli s paketom Drag Pak, ki kot že ime pove, ustvarja etalon za pospeševanja na četrt milje (402 m) dolgi ravnini. Dirkalnik prihaja v popolni izvedbi za tekmovanja v serijah NHRA* in NMCA**, vključujoč varnostno kletko in posebne pnevmatike. Več informacij o vozilu skupaj z napovednikom najdete na uradni strani TUKAJ.

In kot češnja na torti se je med razgrnitvami pojavil še ikonični Dodge Charger z letnico 1970. Tokrat s povsem karbonsko karoserijo, ki jo je Dodge zasnoval z zunanjimi partnerji in bo na voljo vsem ljubiteljem klasičnih ameriških cestnih mišičnjakov. Več v spodnjem videu.

 

*NHRA = National Hot Rod Association
**NMCA = National Muscle Car Association

Blaž Likovič
foto: Dodge

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button