AvtomobilizemNovice

Dodge Charger Daytona SRT Concept bo prvi električni »muscle car«

VIDEO: Bo lahko Dodge pionir ameriških mišic v električni dobi?

Ljubitelji znamke Dodge dodatek Daytona vsekakor povezujejo z modelom Charger, ki velja za edinega štirivratnega mišičnjaka. Prvič je ime slavne floridske NASCAR steze dobila druga generacija Chargerja v letu 1969, znamenita po kar 580 milimetrskem aerodinamičnem »nosu« s poklopnimi lučmi, sedem oziroma nato leto kasneje celo 7,2-litrskem V8 postroju, da enormnega zadnjega spojlerja niti ne omenjamo. Ne verjamete? Kliknite na spodnjo premikajočo sliko.

 

Nato je sledil doooolg premor vse do leta 2006, ko je Dodge predstavil šesto generacijo Chargerja, skupaj z izvedenko Daytona R/T. Ta je imela vgrajen 5,7-litrski HEMI V8 agregat s 350 KM in odeta v znamenito ali mango oranžno ali »top banana« rumeno karoserijsko barvo. Kaj si o njem mislijo ameriški lokalci najbolje povzame spodnji Youtube shorts video.

 

Kasneje je sledila še sedma generacija z Daytona športno izvedenko, tokrat na voljo s tremi motorji in bistveno bolj agresivno obliko, ki je prepoznavna še danes.

 

Vendar so pred nami drugačni časi. Obdobje Chargerja in Challengerja se neizbežno končuje, kot tudi obdobje risanja kavčukovih »krofov« in HEMI V8 motorjev. Pri Dodgu so namreč predstavili študijo Charger Daytona SRT Concept, nekakšnega kupejevskega zastavonošo električnih vozil, ki jih bo Dodge lansiral v prihodnjih letih. Američani so zatrdili, da bo njegov 800-voltni Banshee električni pogon poskrbel za zmogljivost, ki prekaša aktualno Charger Hellcat izvedenko. Tudi zvok bo mogočen, pa čeprav bo električen pogon deloval praktično neslišno.

Podobno 800-voltno električno arhitekturo imajo vgrajeno vozila kot so Porsche Taycan, Audi e-tron GT, Hyundai Ioniq 5 in nenazadnje tudi Kia EV6. Tovrstni sistem omogoča hitrejše polnjenje, boljše hlajenje in seveda višjo zmogljivost.

Razen informacije, da bo električni Charger Daytona SRT gnan štirikolesno in bo imel nekakšen simulator prestav menjalnika, podrobnejših tehnikalij nismo izvedeli. Več v prihodnjih tednih, ko bodo tudi Američani počasi razkrili svoje karte v prihajajočem obdobju električnih vozil, očitno tudi elektrificiranih mišic.

Blaž Likovič
foto: Dodge

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button