AvtomobilizemNovice

Dodatna energija za Audija R8 z zadnjim pogonom

Svojo performance izvedenko prejema tudi R8 z zadnjim pogonom.

Najglasnejši Audi v trenutni ponudbi bo po osvežitvi zadihal še bolj globoko. Se še spomnite Audija R8? Čeprav je v zadnjem času večino pogledov pritegnila električna družina e-tron modelov, Audi še vedno izdeluje divjega superšportnika z odličnim V10 motorjem v osrčju.

Pred kratkim so prenovo z dodatkom imena performance namenili tudi temu modelu, oziroma izvedenkam RWD z zadnjim pogonom, ki sedaj ponujajo več moči in užitkov. Izbira dodatne oznake vsekakor ne preseneča, saj je poznamo že iz najbolj zmogljivega modela s quattro štirikolesnim pogonom, prav tako so sedaj čisto vsi v ponudbi performance izvedenke.

Performance pri R8 RWD prinaša povečanje moči 5,2-litrskega atmosferskega V10 iz 540 na 570 KM in navora na 550 Nm. Veličasten motor ostaja povezan s sedemstopenjskim S tronic menjalnikom in mehanskim diferencialom z delno zaporo, kar pomeni, da kupe stotico doseže v 3,7 sekundah, rahlo težji Spyder potrebuje 3,8 sekunde. Najvišja hitrost je odmerjena pri 329 km/h ali 327 km/h pri brezstrešnem modelu.

Zaradi zmanjšanega oprijema sprednjih koles v primerjavi s quattro modelom, bo omogočeno kontrolirano drsenje (driftanje) v zavojih, obenem performance RWD prejema še posebej nastavljeno vzmetenje in prvič do sedaj dinamično krmiljenje. Sestavljajo ga v isti tovarni kot dirkalnega LMS GT4, prav tako si delita kar 60 odstotkov sestavnih delov.

Na področju oblikovanja gre za standarden recept prenovljene družine R8, s povečano spredjo masko, večjimi zajemi zraka in preoblikovanim zadnjim odbijačem. Barvna paleta je sedaj povečana na deset različnih odtenkov, v notranjosti pa zgodba ostaja nespremenjena – enostavna razporeditev z 12,3-palčnim virtualnim kokpitom pred voznikom, pomembnimi RWD oznakami in školjkastima sedežema.

Kot pri vseh avtomobilih štirih krogov je mogoče dodati ogromno ekstra opreme, od večjih 20-palčnih platišč, usnjenega oblazinjenja, do močnejših zavor ali boljšega ozvočenja. Vzporedno s povečanjem zmogljivosti je zrasla tudi cena. Za performance RWD s trdo streho bo potrebno v domači Nemčiji odšteti najmanj 149 tisoč evrov, za Spyderja pa vsaj 162 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button