AvtomobilizemNovice

Dobrih 100 EUR za preglasen izpuh!

Preglasno? Bo povedala zvočna kamera, ki po novem preži na Londončane.

Britanci so se spravili nad »glasna« vozil za katera so označili tista, katerih izpuh povzroča hrup v vrednosti 72 dB ali več. Več mesecev trajajoča analiza v Londonu in njegovi okolici, ki je potekala med junijem 2021 in februarjem 2022 je razkrila, da bi kazen dobilo več kot 10.000 vozil. Pozor, po novem to ni več testiranje temveč dejansko merjenje in pošiljanje glob.

Prvi vsem tem so nekaj »popusta« glede glasnosti namenili starejšim vozilom. Medtem ko za vozila prvič registrirana z letom 2016 ali kasneje velja prej omenjena omejitev 72 dB, so za vozila prvič registrirana med letoma 2007 in 2016 omejitev dvignili na 76 dB. In katera vozila so na udaru?

Najglasnejši so menda BMW-ji, sledijo pa jim Lamborghiniji, Mercede-Benzi, Ferrariji, Audiji in nato še Land Roverji. Skratka predvsem drage in prestižne znamke. Seveda je eno serijski izpuh in njegova glasnost, nekaj povsem drugega pa so vozila z luknjo v izpušnem loncu, ki često prekašajo legalne cestne športnike. V primeru, da je vaše vozilo preglasno in ujeto na zvočno kamero, vam sledi plačilni nalog v višini 100 funtov oziroma 112 evrov ob današnji vrednosti valut.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button