AvtomobilizemNovice

Dirkaška Pagani Huayra R z atmosferskim V12

Pagani je pripravil omejeno serijo 30 izključno dirkaških Huayra R.

Italijanska znamka znana po izdelavi najlepših in najbolj ekskluzivnih hiperšportnikov predstavlja novo umetnino, nabrušeno izvedenko Huayre, namenjeno izključno za vožnjo po dirkališčih, obenem se vrača črka R, prvič nameščena na rekordni Zondi R.

Nova Pagani Huayra R je v primerjavi s standardno sorodnico popolnoma predelana. Po obsežni dieti je masa odmerjena pri 1.050 kilogramih, za razliko od cestno legalne Huayre uporablja atmosferski 6-litrski V12 motor, ki se zvrti vse do 9.000 vrtljajev in proizvede 850 KM ter 750 Nm navora. Kričeč motor je povezan s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom nemškega dirkaškega podjetja HWA, znanega po izdelavi menjalnikov za Mercedes-AMG dirkalnike, Formulo 2, Formulo 3 in Formulo E. Vsekakor pomemben del takšnega avtomobila je nov, glasnejši in lažji Inconel izpušni sistem, s katerim naj bi dosegli simfonijo F1 bolidov iz dobrih starih časov. Če bo zvok preglasen, prejmejo kupci komplet dušilcev za izpolnjevanje FIA regulacij na določenih stezah.

Huayra R se od serijskega modela oddaljuje že pri sami šasiji, ki je popolnoma nov monokok iz ogljikovih vlaken, s 16 odstotkov večjo togostjo. Vse ostalo je nekakšna sestavljanka različnih vrhunskih proizvajalcev, za unikatne karbon-keramične zavore je poskrbel Brembo, lahka kovana 19-palčna platišča obuta v oprijemljive Pirelli pnevmatike je izdelal APP. V notranjosti se nadaljuje špartansko-dirkaški stil s školjkastima sedežema in multifunkcijskim volanom, preko katerega lahko voznik nastavlja sistem zdrsa, odzivnost ABS-a in povezavo z boksi. Na sredinski konzoli lahko spreminjamo nastavitve elektronsko nadzorovanega vzmetenja.

Na krovu najdemo tudi obvezen sistem telemetrije za natančen nadzor stanja vozila in izvajanje analize uspešnosti na stezi ter posledično izboljšanje časov, saj je Huayra R namenjena izključno za vožnjo na dirkališčih. Noro Huayro R si bo lahko omislilo le 30 srečnih bogatašev, za vsak posamičen primerek bo potrebno odšteti najmanj 2,6 milijona evrov (seveda brez davka).

 

Žiga Kolman
foto: Pagani

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button