AvtomobilizemNovice

De Tomaso P900 z novo V12 identiteto

S tri milijonsko V12 zverino le na dirkaške steze.

De Tomasova vrnitev na avtomobilistično sceno vsekakor ni bila tiha, saj so močno navdušili že s prvo retro mojstrovino P72, ki je pozabljeno italijansko znamko v sodoben čas popeljala z rohnečim Fordovim V8 motorjem. Z drugim modelom P900 stopajo korak dlje, saj so v osrčje karbonske kreacije namestili simfoničen V12 motor.

Pri De Tomaso Automobili so za poimenovanje svojega najnovejšega modela P900, idejo dobil pri suhi masi vozila, torej lahkotnih 900 kg. Dvosedežnega športnika bo mogoče voziti zgolj na dirkaških stezah, z brezkompromisno zmogljivostjo bo nudil pristno vozno izkušnjo v slogu Le Mans prototipnih dirkalnikov. Izdelati nameravajo le 18 primerkov modela, prav vsak P900 bo skrbno prilagojen željam stranke, seveda v zameno za slabe tri milijone evrov.

De Tomaso P900, delo oblikovalca Jowyn Wonga, ki se je podpisal pod znamenitima Apollo Intensa Emozione in De Tomaso P72, združuje tradicionalni slog z ostrimi linijami. Elegantne in razgibane krivulje, ki so značilne za model P72, so bile prenesene na P900, vendar s poudarkom na aerodinamični učinkovitosti. Kljub agresivni dirkaški podobi pri De Tomasu niso zapostavili udobja in so ustvaril razkošno notranjost, na razkritje katere bo potrebno še nekoliko počakati.

Unikaten 6,2-litrski atmosferski V12 motor je delo nemških inženirjev in postaja nov zaščitni znak obujene znamke. Čeprav prihodnost stremi k električni tehnologiji, se še vedno osredotočajo na ohranitev motorjev z notranjim, ki igrajo na dušo avtomobilskim privržencem. Pod vodstvom partnerja Capricorn so začel razvijati popolnoma novo 12-valjno zasnovo, ki jo lahko poganja izključno sintetično gorivo. Napreden pogonski sklop premore kar 900 KM in se zvrti vse do 12.300 vrtljajev na minuto.

De Tomaso bo v okviru lastniške izkušnje P900 ustvaril ekskluzivno skupino najzahtevnejših zbirateljev na svetu. Vsak lastnik se bo lahko pridružil programu De Tomaso Competizione, ki je edinstvena priložnost za druženje z isto mislečimi navdušenci, hkrati se lahko preko tega programa s svojimi konjički udeležijo lastne dirkaške serije.

Pripravili bodo tudi usposabljanja, da se bodo lahko lastniki varno podali na najzahtevnejša dirkališča po svetu. Paket bo vključeval posebno ekipo mehanikov in inženirjev, ki bodo pomagali pri pripravi na dirkaški dan, prevozu vozila ter prilagajanju dinamike vozila. Model P900 bo premierno razkrit v drugem četrtletju leta 2023 na številnih mednarodnih avtomobilskih dogodkih.

Žiga Kolman
foto: De Tomaso Automobili

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button