AvtomobilizemNovice

DBS 770 Ultimate Volante: zadnji Aston Martin svoje vrste

Omejeno izdajo kupejevskega DBS 770 Ultimate dopolnjuje serija kabrioletov.

Aston Martin je letošnje leto začel z razkritjem poslednje serije modela DBS z mogočnim V12 motorjem, preden znamenita britanska znamka vstopi v svet elektrifikacije. Napovedali so izdajo 300 primerkov kupejevskega DBS 770 Ultimate in 199 kabrioletov DBS 770 Ultimate Volante. Kupeja so razkrili že takrat, Volante pa se v vsej veličini predstavlja nekaj mesecev zatem.

Ob 110. obletnici znamke zaključujejo proizvodnjo super GT-ja DBS, ki se bo poslovil precej bučno, z največjo konjenico med vsemi serijskimi Aston Martini, z izjemo hiperšportnika Valkyrie. Pod dolgim sprednjim pokrovom čudovitega kabrioleta tiči 5,2-litrski V12 podprt s parom turbopuhal, ki premore 770 KM in 900 Nm navora. Zbrana konjenica se preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika in mehanskega diferenciala prenaša na zadnji kolesni par, kar Volanteja do stotice potisne v samo 3,6 sekundah ter do najvišje hitrosti 340 km/h.

Za lažje krotenje zmogljivega agregata, bo tako kot pri kupejevski izvedenki skrbelo posebej nastavljeno podvozje, z novimi vzmetmi, adaptivnimi blažilniki, ogromnimi karbon-keramičnimi zavorami, odzivnejšim krmiljenjem in izpiljeno aerodinamiko. Visokem statusu primerna je tudi oblikovna popestritev z večjo agresijo, za kar poskrbijo poglobljen sprednji odbijač z večjimi zračniki, razširjena sta stranska pragova in globlji zadnji difuzor z nalogo usmerjanja zračnih tokov. Ogromno elementov je izdelanih iz ogljikovih vlaken, enako velja za zračenje na pokrovu motorja v obliki podkve. DBS 770 Ulitimate Volante sedi na novih 21-palčnih platiščih v slogu edinstvenega model Victor, obutih v oprijemljive Pirelli P Zero pnevmatike.

V notranjosti ekskluzivni Volante navdušuje z bogato paleto svežih oblikovalskih podrobnosti, hkrati ohranja prepoznavno okolje kabine aktualne generacije DBS. Ultimate je opremljen s športnimi sedeži Sports Plus, oblazinjenjem v kakovostnem usnju in alkantari z valovitim vzorcem prešitja. Kupci bodo lahko izbrali tudi dirkaško zasnovana sedeža Performance in različne barve materialov za popestritev ambienta. Vsakega DBS 770 Ultimate Volante krasita posebni ploščici na pragovih, kjer so upodobljeni logotip znamke, ime modela in oštevilčenje omejene izdaje. Vseh 199 primerkov poslovilnega DBS-a je žal že razprodanih, prvi naj bi na ceste zapeljali že poleti letos.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button