AvtomobilizemNovice

DBS 770 Ultimate: divje slovo Aston Martinovega paradnega konja

Najmočnejši serijski Aston Martin z V12 motorjem za 499 srečnežev.

Aston Martin je odgrnil pregrinjala z nove omejene serije modela DBS, s katero zaključujejo aktualno generacijo paradnega grand tourerja z mogočnim V12 motorjem. Kaj sledi po tej prelomnici še ni znano, vendar mnogi pričakujejo počasen nastop elektrifikacije. Najzmogljivejšem serijskem Aston Martinu DBS 770 Ultimate so namenili obsežne izboljšave, tako tehnične, kot kozmetične, na voljo pa bo 300 kupejev in 199 kabrioletov Volante.

Novi DBS 770 Ultimate je poleg hiperšportnika Valkyrie najmočnejši cestni Aston Martin, kar zagotavlja 5,2-litrski V12 motor podprt z dvema turbinama, ki ustvari 770 KM in 900 Nm navora. Zbrana konjenica se na zadnji kolesni par prenaša poreko posebej nastavljenega osemstopenjskega samodejnega menjalnika in mehanskega diferenciala z delno zaporo. Pospešek do stotice se bo v idealnih pogojih odvil v manj kot 3,4 sekundah, najvišja hitrost je odmerjena pri 340 km/h.

Razpuščeno konjenico pod dolgim pokrovom motorja bo lažje krotiti zavoljo natančno nastavljenega podvozja z novimi vzmetmi in adaptivnimi blažilniki, zajetnih karbon-keramičnih zavor s 410 mm kolutmi spredaj, novega krmilnega droga s povečano ravnjo podajanja povratnih informacij ter povečanega vpliva aerodinamike. Poleg obsežnih mehanskih izboljšav so DBS 770 Ultimate namenili drzno okrepitev videza, primerno zaključku obdobja športnikov stare šole.

Zunanja podoba ni le bolj agresivna in prepoznavna, temveč tudi funkcionalna, saj zevajoča sprednja maska hladilniku dovaja več svežega zraka. Povečan pretok zračnih tokov je zahteval spremembo pokrova motorja, z vključitvijo velike zračne reže v obliki podkve. Številni zunanji elementi, kot so pokrovi ogledal, obroba vetrobranskega stekla in stranska pragova, so izdelani iz ogljikovih vlaken. Mišičasto postavo zaokrožuje zadnji difuzor, ki skrbi za ravnovesje dinamike, unikatna 21-palčna večkraka platišča pa je navdihnilo oblikovanje edinstvenega modela Victor.

V notranjosti DBS 770 Ultimate navdušuje z bogato paleto svežih oblikovalskih podrobnosti, hkrati ohranja prepoznavno okolje kabine sedanjega DBS. Ultimate je opremljen s športnimi sedeži Sports Plus, oblazinjenjem v kakovostnem usnju in alkantari z  valovitim vzorcem prešitja. Kupci bodo lahko izbrali tudi dirkaško nastrojena sedeža Performance in različne barve materialov za popestritev ambienta. Vsak DBS 770 Ultimate prejme posebni ploščici na pragovih, kjer so upodobljeni logotip znamke, ime modela in oštevilčenje omejen izdaje. Vseh 499 primerkov poslovilnega DBS-a je žal že razprodanih, prvi kupci se bodo svojega novega konjička razveselili v poletnih mesecih.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button