AvtomobilizemNoviceNoviceTehnika

Daimler in Visa v novo tehnološko partnerstvo

Z novim globalnim tehnološkim partnerstvom med družbama Daimler Mobility in Visa bo Daimler začel omogočati digitalno nakupovanje iz avtomobilov. To pomeni, da bo vnašanje gesel ali uporaba mobilnih naprav za avtentikacijo plačil kmalu preteklost, saj bo vozilo, zahvaljujoč tehnologiji delegirane avtentikacije družbe Visa, samo postalo biometrično podprta plačilna naprava.

Kupci avtomobilov blagovne znamke Mercedes-Benz v Združenem kraljestvu in Nemčiji bodo od pomladi leta 2022 lahko plačevali s pomočjo senzorja prstnih odtisov v vozilu, temu pa bodo sledili še drugi evropski trgi. Nakupi bodo nato opravljeni neposredno prek glavne enote v vozilu ali MBUX. Rešitev bo pozneje na voljo tudi na drugih svetovnih trgih.

Nakupovanje iz avtomobila je postalo sestavni del uporabniške izkušnje. Globalna plačilna platforma družbe Daimler Mobility, imenovana »Mercedes pay«, uporabnikom omogoča nakupovanje neposredno iz avtomobila. To vključuje tudi storitve »Mercedes me«, uporabi pa se lahko tudi za točenje goriva in parkiranje.

Tehnologija, ki poganja digitalno nakupovanje iz avtomobila

Mercedes Pay je del Daimlerjeve strategije mobilnosti in digitalizacije ter poslovni segment družbe Daimler Mobility. Daimler bo prvo avtomobilsko podjetje na svetu, ki bo v svoja vozila vgradilo sistem Visa Cloud Token Framework. To je varnostna tehnologija v oblaku, ki omogoča večjo prilagodljivost na več različnih napravah in odstranjuje občutljive plačilne podatke tako, da jih pretvori v žetone in jih varno shrani. Ti omogočajo tudi povezovanje več naprav v avtomobilu in zunaj njega, ki so nato neposredno povezane z bančnimi informacijami potrošnika. To bistveno izboljša celotno uporabniško izkušnjo plačevanja, saj potrošnikom za dokončanje nakupa ni več treba vnašati dolgih številk kartic ali preklapljati med napravami za preverjanje pristnosti plačil. Rešitev bo uporabljena za sprožitev dvostopenjskega preverjanja pristnosti.

Samo v naslednjih dveh letih naj bi se število povezanih avtomobilov po vsem svetu povečalo na več kot 352 milijonov, skupna vrednost plačil v avtomobilih pa naj bi do leta 2025 dosegla približno 86 milijard dolarjev.

Rudi Leskovec
foto: Visa

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button