AvtomobilizemNovice

Dacia Duster v pomoč gorskim reševalcem že 8 let

Duster že vse od leta 2013 pomaga reševati življenja v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem.

Pisalo se je leto 2013, ko je Dacia trem gorsko reševalnim zvezam podala roko v pomoč pri opravljanju njihovega poslanstva. Slovenski, hrvaški in srbski gorski reševalci so v uporabo dobili floto Dusterjev, ki so se v vsem tem času izkazali za vedno zanesljivega partnerja pri prevozu reševalcev samih, njihove opreme in reševalnih psov.

Vsak izmed teh Dusterjev je prebredel marsikateri potok, preplezal marsikatero skalo in pomagal rešiti veliko življenj. Spomnimo se samo lanskega decembra, ko je uničevalni potres praktično zravnal s tlemi hrvaško Petrinjo, poplav v Srbiji leta 2014 ali uničujočega žledoloma in poplav v Sloveniji istega leta. Dusterji gorskih reševalcev sicer ne prevozijo veliko kilometrov, a te nabirajo na najzahtevnejših terenih, v neugodnih razmerah, praktično vedno polno obremenjeni.

Vozila slovenskih gorskih reševalcev poganja dizelski 1.5-litrski Blue dCi motor, ki zmore 115 konjskih moči. Izvedenka s preizkušenim štirikolesnim pogonom, kamerami in sistemom za nadzorovano spuščanje je v kombinaciji z zmogljivim motorjem primerna za uporabo predvsem na neutrjenih terenih in nedostopnih s katerimi se srečujejo gorski reševalci. To ji zagotavljajo okrepljen spodnji ustroj, povečan odmik od tal in dobri vstopno-sestopni terenski koti.

Rok Rabič
foto: Dacia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button