AvtomobilizemNovice

Czinger 21C je novi rekorder Laguna Sece

Kalifornijski 3D tiskani hiperšportnik je uničil rekord McLarna Senna.

Na začetku letošnjega poletja smo predstavili serijsko obliko kalifornijskega hiperšportnika Czinger 21C, divje kreacije skoraj v celoti izdelane s 3D tiskanimi komponentami, norim osemvaljnikom z 11 tisoč vrtljaji in neobičajnim 1+1 zaporednim sedenjem. Zaradi takšnega posebnega recepta so številni novinca kaj hitro odpisali, a Czinger je utišal vse govorice in dokazal kar so obljubili. Za prvi podvig so si izbrali iz prestola hitrostnih rekordov na stezi v Laguni Seci izriniti McLarna Senna.

Z uporabo dirkaške konfiguracije »High Downforce« z velikim potiskom k tlom in popolnoma cestno legalnih Michelin Pilot Sport Cup 2R pnevmatik, je profesionalni voznik Joel Miller s časom 1 minuta 25,44 sekund pometel s konkurenco. Predhodno najhitrejši dvojec, McLaren Senna in legendarni Randy Pobst sta dosegla čas 1:27.62, kar dve sekundi počasneje. Ker zelo dobro poznamo zmogljivost Senne, je takšen dosežek Czingerja resnično hvale vreden.

Kdor se še ni spoznal s Czingerjem 21C, si lahko podrobnejši pregled prebere TUKAJ. Gre sicer za idejnega otroka Kevina Czingerja, ki želi spremeniti celoten način izdelave avtomobilov. 3D tiskani 21C je v času od prototipa do serijske različice nekoliko zrasel, prejel mnoge nadgradnje, vendar še vedno ohranja unikatno sedalno razporeditev.

Podjetje obljublja suho maso samo 1.240 kilogramov, kar je v kombinaciji s 1.250 konjskim pogonskim sklopom nevarna kombinacija. Takšno moč ustvari hibridni sistem sestavljen iz sredinsko nameščenega 2,9-litrskega twin-turbo V8 motorja in dveh elektromotorjev na sprednjih kolesih. Kljub motorju na notranje izgorevanje je lahko brez-emisijsko vozilo, saj lahko deluje na ekološka goriva. 21C se lahko v konfiguraciji »Low Drag« iz dirkaškega bojevnika prelevi v hitrostnega lovca in doseže najvišjo hitrost 452 km/h.

Žiga Kolman
foto: Czinger

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button