AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Cupra z dvema novima elektrificiranima modeloma do 2023

Seatova premijska vzporednica bo v kratkem predstavila dva elektrificirana modela, za katera še nismo slišali.

Cupra je nedavno napovedala prihod para elektrificiranih modelov pred koncem leta 2023, s čimer bo njihov portfelj v naslednjih štirih letih zrasel na osem modelov. Za nobenega od dveh novincev še nismo slišali, zatorej gre za čisto skrivnostna modela.

Pomembna novica je bila spremljava praznovanja četrte obletnice podjetja Cupra, kjer so obenem razkrili Cupra X 2, nekakšno vizijo tekočega leta, ki podrobneje prikazuje načrte za dvakratno povečanje prodajne mreže in posledično same prodaje avtomobilov. Dogodek predvajan tudi na spletu je pomazal posnetek direktorja Wayne Griffithsa v družbi dveh zakritih avtomobilov in koncepta UrbanRebel – le-ta bo serijsko podobo doživel leta 2025, kot najmanjši meščanski član.

Čeprav pri Cupri še ne razkrivajo kakšni bosta obliki dveh novih modelov, a obljubljajo umik od klasičnih segmentov. Eden izmed dvojice ne bo popolnoma električen, temveč delno elektrificiran, saj do leta 2030 še vedno pričakujejo močno povpraševanje po hibridnih in priključnih-hibridih, kajti infrastruktura žel še ne omogoča popolnega prestopa na električno energijo.

Hiter pogled na obe zakriti silhueti razkriva nekoliko nižjo linijo enega modela, precej bolj v slogu shooting brake karavana, podobno kot Volkswagen Arteon, drugi pa povzema obliko kupejevskega SUV-ja ne tako drugačnega od nove Škode Enyaq Coupe ali Volkswagna ID.5. Medtem ko bo tistega bolj športnega poganjala neka oblika motorja z notranjim izgorevanjem, bi lahko drugi uporabljal poznan električni sklop iz ID.5, z dvema elektromotorjema in 300 KM.

Takšna povezanost z ostalimi avtomobili koncerna je kakopak pričakovana, saj morata biti oba projekta smotrna tako Cupri, kot lastnikom pri Volkswagnu. Več o novih modelih bomo izvedeli v prihajajočih mesecih, saj je za poletje napovedan nov Cuprin dogodek. Vsaj eden izmed dvojice bo premiero doživel že na začetku prihodnjega leta, drugi bo povsem verjetno zadržan za kasnejše razkrite. Leto kasneje bo sledil še veliki električni SUV Tavascan.

Žiga Kolman
foto: Cupra

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button