AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Cupra ponovno navdušuje: novi električni kupe-SUV Tavascan

Cuprin drugi električni model bo privlačni Tavascan.

Petletnega nestrpnega pričakovanja je konec, saj je Cupra končno predstavila serijsko različico električnega UV-ha Tavasan, s katerim se bodo podali v popularen segment, kjer že kraljuje Tesla Model Y. S serijsko pripravljenem avtomobilom tesno sledijo smernicam prvotnega koncepta, kar bo močno navdušilo ljubitelje znamke.

Tavascan je ob prehodu v produkcijsko vozilo ohranil številne značilnosti koncepta, kot so odrezave atletske oblikovne poteze, očrnela sprednja stebrička in mnogo okrasnih površin v značilni bakreni barvi. Tavascanova največja posebnost je nastopaška črna sprednja maska z izrazitimi potezami, prav tako je na izoblikovanem sprednjem pokrovu osvetljen logotip, matrična LED žarometa pa ohranjata prepoznavno trikotno obliko. Tudi zadek sledi smernicam ostalih sorodnikov, z lučema povezanima z vzdolžnim svetilnim elementom, izrazitim difuzorjem in manjšim krilcem na prtljažnih vratih. Za dinamično popestritev poskrbijo 19-, 20- ali 21-palčna platišča.

Novi Tavascan, zasnovan na Volkswagnovi MEB arhitekturi, je z dolžino 4.644 mm, višino 1.597 mm in širino 1.861 mm primerljiv z Nissanovim konkurentom Ariya, vendar se ponaša z večjim prtljažnikom, ki lahko sprejme 540 litrov prtljage. Moderna notranjost se v prvi meri osredotoča na voznika, od sopotnika ga ločuje velika sredinska konzola, ki je del strukture kabine, zlita z armaturno ploščo, na sredini katere kraljuje zajeten 15-palčni zaslon na dotik. Na dnu le-tega so umeščene osvetljene tipke za upravljanje klimatske naprave, pred voznikom pa se nahajajo dodatni 5,3-palčni digitalni merilniki. Sicer se notranjost pohvali še z objemajočimi športnimi sedeži, ambientalno osvetlitvijo, bakrenim okrasjem, oblazinjenjem v recikliranih materialih, projicirnim zaslonom s prikazom razširjene resničnosti in kakovostnim Sennheiser ozvočenjem z 12 zvočniki.

Na dno Tavascana je nameščena litij-ionska baterija z uporabno kapaciteto 77 kWh, ki zaradi centralne pozicije prinaša skoraj idealno razporeditev mase v razmerju 49:51. Od začetka prodaje bo Tavascan na voljo z dvema pogonoma in sicer vstopnim z enim elektromotorjem zadaj z 210 kW (286 KM) KM in 545 Nm navora ter dvomotornim sistemom z 250 kW (340 KM) in 679 Nm navora. Štirikolesno gnani Tavascan VZ bo stotico dosegel v 5,6 sekundah in 50 km/h v samo 2,4 sekundah. Čeprav je vstopni model manj poskočen, se pohvali z večjim dosegom 550 kilometrov, medtem ko bo VZ med polnjeni zapeljal največ 520 kilometrov daleč. Pri obeh bo polnjenje potekalo preko izmeničnega in standardnega hitrega priklopa z močjo 135 kW, ki lahko baterijo od 10 do 80 odstotkov oskrbi v pol ure.

Ker Cupra zastopa športno plat Volkswagnovega koncerna, je bil tudi novi Tavascan deležen posebnega tretmaja za izboljšanje dinamike. Opremljen je z dinamičnim nadzorom šasije DCC, športnim vzmetenjem, progresivnim krmiljenjem, voznik pa lahko pretika med petimi voznimi načini – Range, Comfort, Performance, Cupra in Individual. Z obvolanskima ročicama lahko pretikamo tudi med štirimi stopnjami regenerativnega zaviranja.

Cuprin drugi električni model so zasnovali v Barceloni, a izdelava bo potekala v Volkswagnovi tovarni v Anhuiju na Kitajskem. Tavascan bo imel pomembno vlogo pri elektrifikaciji podjetja, saj se bo pridružil električnemu Bornu, priključno-hibridnima Leon Sportstourer in Formentor, z letom 2025 pa prihajata še Terramar ter UrbanRebel. Začetek prodaje novega Tavascana je predviden zgodaj prihodnje leto, ko bodo znane tudi cene, predvidoma v območju 60 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Cupra

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button