AvtomobilizemNovice

Čudoviti Porsche 911 GT3 R rennsport za peščico izbrancev

Porsche je z novim produktom vnovič vzbudil nostalgično oblikovanje.

Porsche predstavlja novo izjemno omejeno izdajo modela 911, ki si je za osnov izposodil dirkaško različico GT3 R in jo dvignil na višjo raven. 911 GT3 R rennsport je ekskluzivni dirkalnik namenjen največjim privržencem in zbirateljem, ki se radi v prostem času preizkušajo na stezah. Izdelati nameravajo zgolj 77 primerkov tematsko povezanih s Porschejevo dirkaško zgodovino, s tem razlogom je premiera potekala na dogodku Rennsport Reunion 7 na dirkališču Laguna Seca.

Edisntveni športni avtomobil se ponaša z vrhunsko zmogljivostjo, saj v osrčju bije 4,2-litrski šestvaljni bokserski motor z močjo 456 kW (620 KM), ki se vrti do impresivnih 9.400 vrtljajev na minuto. Motor dosega izjemno razmerje med močjo in prostornino, saj ustvari 148 KM na liter, kar ga uvršča med najmočnejše atmosferske motorje v dirkalnikih GT. Pogonska enota je zasnovana tako, da deluje na gorivo z oznako E25, vključno z bioetanolom in okolju prijaznimi e-gorivi, ki omogočajo skoraj ogljično nevtralnost.

Zunanjost modela 911 GT3 R rennsport odlikuje posebno oblikovanje, ki združuje sodobno estetiko z elementi v slogu Porschejeve motošportne zapuščine. Aerodinamika vozila je optimizirana z čim večji izkoristek, večina elementov sprednjega dela je izposojenih iz modela GT3 R. Pomembne spremembe vključujejo novo zasnovo odprtin za dovod in odvajanje zraka, stranska krilca ter letvice z dodatno zaščito. 911 GT3 R rennsport je klasična zunanja ogledala nadomestil z digitalnimi, vgrajenimi v samo karoserijo.  Vsekakor najbolj opazna lastnost je ogromno zadnje krilce po navdihu kultnega Porsche 935/77, ki skrbi za ustvarjanje potiska k tlom, navpični podpori pa spominjata na Le Mans dirkalnik 962. Zadek dodatno krasi osvetljen napis Porsche, zadnji odbijač je v veči meri odprt, kar razkriva tehnične komponente in sredinsko nameščeni dvojni izpušni cevi.

V notranjosti je 911 GT3 R rennsport opremljen z vgrajenimi zunanjimi kamerami, posebno grafiko na osrednjem zaslonu in ambientalno osvetlitvijo. Varnostna kletka v omogoča namestitev le voznikovega sedeža, kar pomeni, da bodo morali vaši prijatelji počakati v garaži. Podvozje ostaja skoraj enako kot pri dirkalniku GT3, spredaj je nameščeno vzmetenje z dvojno premo, zadaj pa z večvodilni sistem. Odlični KW blažilniki ponujajo pet stopenj nastavitev trdote, za varno zaviranje brez pojemanja skrbi zavorni sistem AP s titanskimi ploščicami, za več oprijema pa bodo zadolžene posebej razvite Michelin pnevmatike. Inženirji so vključili tudi večji varnosti rezervoar za gorivo s 117-litri prostornine, za zmanjšanje mase se je poslovila tudi klimatska naprava. 911 GT3 R rennsport bo na voljo v sedmih karoserijskih barvah, vključno z barvo Star Ruby in Signal Orange, s tremi ekskluzivnimi vzorci – Rennsport Reunion Design, Flacht Design in Speed Icon Design.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button