AvtomobilizemNovice

Čudovit Porsche 935 išče novega lastnika

Če imate 1,7 milijona evrov viška, lahko v garažo parkirate pravi Le Mans dirkalnik.

Skoraj vsak avtomobilski privrženec je že slišal za Porscheja 935, izredno zmogljivega dirkalnika na osnovi 911 Turbo, ki po več desetletjih še vedno ohranja svojo posebnost. Ne bomo vas dolgočasili s podrobno zgodovino Porschejevega udeleženca na 24 urni preizkušnji v Le Mansu, le da je avkcijska hiša RM Sotheby’s en primerek pripravila za prodajo. Če imate na računu privarčevanih vsaj 2,1 milijona dolarjev (1,7 milijona evrov), si lahko zimo popestrite z zgornjim Porschejem 935.

Modro-rumeno obarvani Porsche 935 s serijsko številko 00900043 je bil drugi primerek izdelan po naročilu dirkaške ekipe JLP Racing, pod vodstvom John Paula starejšega in njegovega istoimenskega sina. Avtomobil poznan pod oznako JLP-2 so s skupnimi močmi izdelali člani JLP in znane nemške ekipe Kremer. Pri nadgradnji so se posvetili predvsem togosti šasije in zaviralni zmogljivosti, ki jo raketa s 3,2-litrskim šestvaljnim bokser motorjem, dvema turbopolnilnikoma in preko 740 KM vsekakor potrebuje.

Leta 1980 sta za volan sedela oba John Paula in britanski dirkač Guy Edwards, na 24-urni dirki v Le Mansu so osvojili skupno deveto in drugo mesto v svojem razredu. V svoji dirkaški karieri se je 935 udeležil preko 40 dirk, med odmevnejšima sta 12 ur Sebringa in 24 ur Daytone.

Prvo obnovo je modri 935 doživel leta 1994, ponovno so ga leta 2015 v prvotno stanje povrnili Crubilé Sport iz Francije. To jim je omogočilo udeleževanje klasičnih dirk, nato je leta 2019 sledila popolna obnova motorja in vrnitev prvotnega zunanjega izgleda iz 1980.

Žiga Kolman
foto: RM Sotheby’s

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button