AvtomobilizemNovice

Corvette je podlegla elektrifikaciji

Hibridna E-Ray je najbolj poskočna Corvette v zgodovini.

70 let po prvencu Corvette v New Yorku, se Chevrolet vrača na sceno s prvo elektrificirano Corvette, z eAWD štirikolesnim pogonom in tradicionalnim V8 motorjem. Nova Corvette E-Ray bo lastnike s svojo vsestransko uporabnostjo popeljala dlje od ostalih različic, hkrati bo elektrifikacija poskrbela za nove občutke pospeškov, saj je tovrstna Corvette najpokončnejša v zgodovini.

Corvette E-Ray torej v legendarno rodovino športnih mišičnjakov vpeljuje veliko novosti, kot štirikolesni pogon in hibridna pomoč, s čimer se najmodernejša Corvette uvršča tudi med najbolj sunkovite do sedaj. V osnovi za pogon skrbi rohneč 6,2-litrski atmosferski V8 bencinski motor s 495 KM, z njim sodeluje spredaj nameščen elektromotor s 120 kW (160 KM) in 165 Nm navora, ki energijo prejema iz lahkotne 12-voltne litij-ionske baterije s kapaciteto 1,9 kWh. Skupna sistemska moč je odmerjena pri 481 kW (655 KM), ker je dovolj, da se štirikolesno gnani E-Ray do stotice požene v samo 2,5 sekundah, s četrt milje (402 m) opravi zavidljivih 10,5 sekundah.

Baterije ni mogoče polniti iz zunanjega vira, le z regeneriranjem energije med vožnjo. E-Ray je poleg naziva najbolj poskočne Corvette skoraj zagotovo najbolj ekonomična, saj lahko motor po potrebi izklopi štiri izmed osmih valjev, pod določenimi pogoji je na voljo tudi povsem neslišna električna vožnja v programu Stealth Mode. Preostale vozne profile sestavljajo Tour, Sport, Track in Z-Mode, Weather in My Mode za lastno nastavitev.

Vgradnja hibridnega sistema je maso Corvette E-Ray povzdignila na 1,712 kilogramov, kar je 110 kilogramov več od standardnega modela. Za zmanjšanje vpliva na maso, so serijsko namestili karbon-keramične zavore in posebno nastavljeno vzmetenje z magnetnimi blažilniki. E-Ray je v primerjavi z osnovno različico za 90 mm širša in sedi na 20-palčnih platiščih spredaj ter 21-palčnih zadaj.

Naelektreno Corvette bomo od povprečja ločili po novem sprednjem odbijaču v slogu divje Y06, prav tako so preuredili videz zadnjega odbijača in zevajočih stranskih zračnih rež. V paleto karoserijskih barv so dodali nekaj unikatnih odtenkov, medtem ko lahko zunanjost krasijo številni dodatki iz ogljikovih vlaken. Notranjost je večinoma spremenjena, z izjemo ekskluzivnih barvnih kombinaciji, karbonskih okrasnih elementov, gumbov Charge+ in Start/Stop na konzoli ter seveda novih grafik informacijskega sistema usklajenih s hibridno naravo. ZDA bodo morali kupci za novo Corvette E-Ray v osnovni kupjevski izvedenki odšteti 104.295 dolarjev (96.369 evrov), kabriolet se ceni na 111.295 dolarje (102.837 evrov).

Žiga Kolman
foto: Chevrolet

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button