AvtomobilizemNoviceNoviceTehnika

ChatGPT bo pomagal voznikom v Volkswagnu

Volkswagen na sejmu zabavne elektronike (CES) v Las Vegasu (ZDA) v sodelovanju s tehnološkim partnerjem Cerence predstavlja novo funkcionalnost.

Volkswagen bo na CES-u 2024 predstavil prva vozila, v katerih je klepetalni robot ChatGPT, ki temelji na umetni inteligenci, integriran v glasovnega pomočnika IDA. V prihodnosti bodo stranke v vseh modelih Volkswagen, opremljenih z glasovnim asistentom IDA, brez težav dostopale do nenehno rastoče zbirke podatkov o umetni inteligenci in si med vožnjo prebrale raziskane vsebine.

Cerence Chat Pro tehnološkega partnerja Cerence Inc. je temelj nove funkcije, ki ponuja inteligentno integracijo ChatGPT v avtomobilski industriji. Volkswagen bo prvi serijski proizvajalec, ki bo od drugega četrtletja leta 2024 v številnih serijskih vozilih ponujal ChatGPT kot standardno funkcijo. Novi klepetalni robot je na voljo v povezavi z najnovejšo generacijo infozabavnega sistema v naslednjih modelih: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, novem Tiguanu in novem Passatu ter v novem Golfu.

Integracija ChatGPT v zaledje Volkswagnovega glasovnega pomočnika, ki jo omogoča program Cerence Chat Pro, ponuja številne nove zmogljivosti, ki presegajo dosedanje glasovno upravljanje. Glasovni asistent IDA se lahko na primer uporablja za upravljanje infozabavnega sistema, navigacije in klimatske naprave ali za odgovarjanje na vprašanja splošnega znanja. V prihodnosti bo umetna inteligenca v okviru svojih stalno razvijajočih se zmogljivosti zagotavljala dodatne informacije kot odgovor na vprašanja, ki presegajo te okvire. To je lahko med potovanjem z avtomobilom koristno na več ravneh: obogatitev pogovorov, razjasnitev vprašanj, interakcija v intuitivnem jeziku, prejemanje informacij, specifičnih za vozilo …

Za osebo za volanom se nič ne spremeni. Ni treba ustvariti novega računa, namestiti nove aplikacije ali aktivirati ChatGPT: glasovni pomočnik se aktivira z besedami: “Hello, IDA” ali pritisnete gumb na volanu. IDA samodejno določi, ali naj se izvede funkcija vozila, poišče cilj ali prilagodi temperatura. Če na zahtevo ne more odgovoriti sistem Volkswagen, se anonimno posreduje umetni inteligenci, na katero se odzove znani Volkswagnov glas.

Boštjan Praprotnik
foto: VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button