AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Cene rabljenih vozil so se vendarle ustalile

Določeni modeli so beležili tudi rahli upad vrednosti.

Leti 2021 in 2022 sta bili priča enemu izmed največjih skokov cen rabljenih vozil v vsej štirikolesni zgodovini. (Pred)lani so se v povprečju vrednosti rabljenih vozil dvignile za kar 35 odstotkov in rast je očitno vendarle dosegla zgornji plato, kjer strokovnjaki nadalje napovedujejo rahli upad – veliko počasnejši kot je bila rast.

Preverili smo nekaj najbolje prodajanih vozil v Evropi in prejeli podatek, da se je povprečna vrednost vozil v prvem četrtletju 2022 znižala za 3,8 odstotka glede na vrednost v decembru 2021. Padec so recimo beležili Ford Kuga (-8,5 %), Ford Focus (-8,2 %), MINI (-7,5 %), Mercedes-Benz razred C (-5,2 %), BMW serija 1 (-5 %) in serija 3 (-4,3 %) ter recimo VW Golf (-3,3 %). Po drugi strani je recimo Toyota Yaris beležila še dodatni 3,4-odstotni dvig vrednosti, prav tako določeni Range Rover modeli (+2,1 %) in nenazadnje tudi Mercedes-Benz razred E (+0,8 %).

Podobne številke veljajo torej tudi za Slovenijo, kjer so na tapeti seveda nekoliko drugačne znamke, pa vseeno, tudi slovenski prodajalci pritrjujejo dejstvu, da se je dvig cen ravno tako ustalil in v prihodnjih mesecih ne gre pričakovati večjih sprememb – v nobeno smer.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button