AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

CEA in Skupina Renault razvijata učinkovit dvosmeren polnilnik za vgradnjo v vozila

Polnilnik je bolj kompakten in ima velik izkoristek. Izgube energije bodo manjše za 30 odstotkov.

Kaj če bi vozilo postalo eden od stebrov električnega omrežja? To je načelo sistema V2G (vehicle-to-grid) oziroma tehnologije dvosmernega pretoka električne energije, ki bo kmalu omogočila, da bodo Renaultova električna vozila lahko del v akumulatorju shranjene energije vračala v omrežje ter s tem optimizirala njegovo delovanje in izravnavala neenakomerno oskrbo z energijo iz obnovljivih virov.

V zvezi s tem CEA in Skupina Renault že sodelujeta pri razvoju prihodnjih generacij teh tehnologij V2G, ki bodo uvedene do konca desetletja. Za to sta CEA in Skupina Renault skupaj razvila novo elektronsko arhitekturo pretvornika moči, ki je vgrajena neposredno v polnilnik vozila. Ta pretvornik moči je plod skoraj treh let raziskav in predmet 11 skupnih patentnih prijav. Je bolj kompakten, ob razvoju so izbrali inovativne materiale, njegove prednosti pa so, da bo energijske izgube zmanjšal za 30 odstotkov, izboljšal bo čas polnjenja in zagotovil trajnost akumulatorja. Še bolje, ob shranjevanju električne energije iz omrežja bo deloval dvosmerno.

Ekipe za raziskave in razvoj CEA in Skupine Renault so združili svoje strokovno znanje na področju vgradne močnostne elektronike, še posebno o polprevodniških materialih s širokim prepovedanim pasom (»Wide Gap«), galijevim nitridom (GaN) ali silicijevim karbidom (SiC). Rezultat tega je, da na polprevodniških snoveh s širokim prepovedanim pasom temelječa nova zasnova omogoča zmanjšanje energijskih izgub med pretvarjanjem za 30 odstotkov, s tem zmanjša segrevanje in olajša hlajenje pretvornika.

Ta nova arhitektura pretvornika ponuja zmožnost polnjenja s trifaznim tokom do 22 kW moči, kar omogoča hitrejše polnjenje akumulatorja vozila, hkrati pa zagotavlja njegovo trajnost. Omogoča tudi dvosmerno delovanje polnilnika, da lahko v akumulatorju shranjeno energijo oddaja v električno omrežje ali z njo zadovoljuje potrebe energetsko samostojne hiše, če je le-ta opremljena z dvosmernim merilnikom električne energije. Ta rešitev je združljiva s standardi za elektromagnetno združljivost (EMC) električnih omrežij in vozil.

Rudi Leskovec
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button