AvtomobilizemNovice

Caton Austin Healey 100 BN1: Britanska klasika ​vstopa v 21. stoletje

Mlado britansko podjetje prestižnih vozil predstavlja svojo prvo umetnino: prerojeno različico klasičnega Austin Healey.

Caton je novo britansko karoserijsko podjetje, ki želi v času rasti popularnosti restavracije klasikov, prikazati svoje spodobnosti in hkrati odrezati del prodajne pogače v tem segmentu. Njihov prvi podvig je sodobna reinkarnacija klasičnega Austin Healey 100 BN1 iz petdesetih let prejšnjega stoletja.

Uradni prvenec bo prerojeni Austin Healey doživel med 21. in 23. aprilom na dogodku Salon Privé v Londonu. Caron namerava izdelati le 25 primerkov ekskluzivnega roadsterja, vse bodo ročno izdelali v delavnici v Coventryju, prodajna cena brez posebnih želja bo najmanj 600 tisoč evrov.

Bistvo njihovega pristopa k restavraciji in modernizaciji originalnega Austin Healeyja je bilo čim tesnejše ohranjanje pristnosti, zato so zunanjost osvežili le z zglajenimi spoji in odstranitvijo nepotrebnih kljuk. Pod dolgim nosom modernega klasika so namestili manjšo 2.954 kubično štirivaljno bencinsko enoto, kakršno je uporabljala prva generacija Austin Healeyjev.

V osnovi gre za originalen blok motorja, a z obsežno prenovo, ki prinaša večjo vzdržljivost in boljše ravnovesje. Nova ročična gred je izdelana iz jela, izboljšani so ležaji ojnic, bati zdržijo večjo kompresijo, odmična gred je dirkaškega standarda, novi so uplinjači in stransko izpeljan izpušni sistem. Prenovljen in nabrušen motor je povezan s petstopenjskim ročnim menjalnikom, ki na zadnji kolesni par prenaša 185 konjskih moči ter 264 Nm navora.

Pod površjem ostaja delno eliptično listnato vzmetenje na zadnji osi, medtem ko so sprednjega nadomestili z modernejšim dvokrilnim vzmetenjem (double-wishbone) in nastavljivimi vzmetmi ter blažilniki. Šibke točke šasije so izdatno okrepili, s ciljem na večjo togost in boljšo dinamiko.

V notranjosti se sodobni Catonov Austin Healey ponaša z večjo prostornostjo, vendar še vedno ohranja klasičen duh. Udobnejša sedeža sta oblečena v naravno usnje, izbrano posebej zaradi prijetne arome. Pri Catonu upajo, da njihov prvi večji podvig odseva, kaj vse bi bilo mogoče, če bi imeli originalni ustvarjalci na voljo moderno orodje in tehnologijo. Za povečano natančnost pri izdelavi so se povezali s skupino Envisage, ki daje podporo pri proizvodnji in inženiringu.

Caton bo lahko koristil obrate in tehnike podjetja Envisage, vključno z rezkanjem, 3D tiskanjem in lakirne laboratorije, za izdelavo kar se da kakovostnih izdelkov, obenem jim bodo ti postopki omogočili izdelavo popolnoma personaliziranih »restomod« avtomobilov.

Žiga Kolman
foto: Caton

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button