AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Caterham vstopa v svet elektrike z novim konceptom EV Seven

Caterhamov klasični model gre na elektriko.

Znamka Caterham slovi po izdelavi lahkotnih športnih avtomobilov, ki ponujajo nepozabno in predvsem pristno vozno izkušnjo, kar je v dobi elektrifikacije zavoljo težkih baterij težko dosegljivo, so se v britanskem podjetju odločili prestopiti ta prag. Razvili so koncept električnega modela Seven, s katerim želijo pokazati izvedljivost tovrstnega električnega športnika.

Pri snovanu novega EV Seven so se povezali s podjetjem Swindom Powertrain, vodilnimi na področju razvoja naprednih in zmogljivih električnih pogonskih sklopov. Za osnovo so uporabili nekoliko večjo šasijo modela Seven in vgradili prilagojeno pogonsko os ter tekočinsko hlajeno baterijo. Dielektrična tekočina dolgoletnega partnerja Motul v neposrednem stiku s celicami skrbi za boljše uravnavanje temperature med polnjenjem in praznjenjem. Tovrstna tehnologija le redko najde svoje mesto v avtomobilizmu, večinoma jo uporabljajo za hlajenje superračunalnikov.

S takšnim pristopom hlajenja baterija lahko dosežejo maksimalno zmogljivost električnega Seven tako na cesti, kot na dirkaški stezi, saj zmore izvesti cikel 20-15-20 oziroma 20 minutna vožnja na stezi, 15 minutno polnjenje in nadaljnjih 20 minut dirjanja. EV Seven je kljub električnem pogonu le za 70 kilogramov težji od bencinskega brata, torej skupna masa znaša malce pod 700 kilogramov. Za shranjevanje energije skrbi 52 kWh baterija nameščena v motornem predelu in tunelu menjalnika, njena uporabna kapaciteta znaša približno 40kWh, sprejme lahko hitro enosmerno polnjenje z močjo 152 kW.

Swindonov pogon na zasnovi E osi proizvede 240 KM pri 9.000 vrtljajih na minuto in instantnih 250 Nm navora, kar zadošča, da se lahkotni športnik do stotice požene v 4 sekundah, kar je na ravni dosedanjega bencinskega modela Seven. EV Sevend bo prav tako sledil vsem načelom podjetja, kot so zabavna, preprosta, lahkotna vožnja, s poudarkom na užitku in ne zgolj najboljšim dosežkom na stezi. K bodo močno prispevali diferencial z delno zaporo, Bilstein nastavljivi blažilniki, regenerativno zaviranje in zavore s štiribatnimi čeljustmi. Konceptni Caterham EV Seven se bo premierno predstavil na festivalu hitrosti v Goodwoodu, kmalu zatem pa bo sledila premiera še enega povsem novega električnega modela.

Žiga Kolman
foto: Caterham

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button