AvtomobilizemNovice

Caterham Super Seven 600 in 2000: novi vikend igrački znamenite britanske znamke

Caterham z dvema novima modeloma začenja praznovanje pol stoletja delovanja.

Caterhamovi avtomobili se v skoraj petdesetih letih od ustanovitev znamke praktično niso bistveno spremenili, kjer sicer tiči ključ do obstoja in uspehov. Preden se z naslednjim letom začne praznovanje obletnice, so za uverturo predstavili dvojico novih športnikov, navdahnjenih po modelih Super Seven iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Super Seven 600 in Super Seven 2000 sledita preizkušenem receptu klasične podobe z dolgim ozkim pokrovom motorja, nazaj pomaknjeno kabino in kratkim zadkom. Nepoznavalci ju bodo težko ločili od povprečja, vendar se ponašata s širšimi blatniki prvič uporabljenimi na Super Seven 1600, Sprint in Super Sprint, 14-palčnimi »Juno« platišči na izvedbi 600 ter 14-palčnimi »Classic« na modelu 2000. Za nameček so jima namenili kromiran pokrov rezervoarja, Moto-Lita usnjen volan, oblazinjeno hrbtišče kabine in LED osvetlitev zadaj.

Ker so modeli serije Seven lahkotni, športno nastrojeni avtomobili, je Caterham ohranil okrnjen seznam dodatne opreme. Kupci bodo lahko sicer izbirali med različnimi karoserijskimi barvami, nekaterimi na voljo izključno pri teh dveh različicah, materiali oblazinjenja notranjosti in okrasnih elementov.

Vstopnega Super Seven 600 bo poganjal Suzukijev prisilno polnjen 660-kubični motor s 85 KM, kar se zdi malo, a se zavoljo nizke mase (okoli 500 kilogramov) z lahkoto do stotice požene v 6,9 sekundah. Občutno močnejši Super Seven 2000 uporablja Fordov 2-litrski štirivaljni motor s 183 KM, dovolj za doseg stotice v prijetnih 4,8 sekundah. Zaradi bolj športne narave bo mogoče 2000 opremiti s tršim športnim vzmetenjem, dodatnimi ojačitvami podvozja in hlajenimi zavornimi diski s štiribatnimi čeljustmi. Pri obeh lahko kupci dodajo diferencial z delno zaporo in kot vedno, se odločijo za dostavo kompletnega vozila ali kita za lastno sestavo.

Žiga Kolman
foto: Caterham

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button