AvtomobilizemNovice

Caterham je pretvoril vojaški helikopter v svoj štirikolesni unikat

Britanci so se s posebnim sodelovanjem poklonili legendarnemu zračnemu plovilu.

Britanske vojaške zračne sile oziroma Royal Air Force (RAF) so tamkajšnjemu izdelovalcu retro vozil Caterham oddale svoj odsluženi helikopter Puma HC2, da so ga lahko uporabili pri sestavljanju štirikolesnega modela Seven 360R. Voz so minuli vikend predstavili na F1 dogodku v Silverstonu, kjer je prvič po dveh letih in pol zopet slavil domačin Lewis Hamilton.

Kaj so pri Caterhamu in RAF-u torej storili. Slednji so v zaslužen pokoj poslali svoj helikopter Puma HC2, ki je svoje prve ure v zraku pričel nabirati že v letu 1972. Po nekaj desetletjih misij širom sveta se je dotični primerek poslovil od aktivnega služenja kraljevim zračnim silam in z odstranjeno vso vojaško opremo pristal v garaži Caterhama. Tam so ohišje helikopterja s pomočjo strokovnjakov pretvorili v nekoliko poseben model Seven 360R.

Zunanja barva vozila je v originalni barvi helikopterja, preostali kosi pa so odeti v ujemajoč se NATO zelen odtenek. Podvozje vozila je nadalje prevlečeno z barvo puščavskega peska. Aluminij iz repa helikopterja so recimo uporabili za notranjo zadnjo pregrado vozila kot tudi za določene zunanje karoserijske komponente.

Določene podrobnosti iz helikopterja so prenesli v sam ambient vozila. Tam se tako nahaja prešita zvočna izolacija, ki obdaja vrata, strop in oblazinjenje avtomobila. Običajna stikala so prav tako zamenjana in so nameščena na satenasti črni armaturni plošči, ki odraža kokpit helikopterja. Skratka, vsi sodelujoči so se resnično potrudili in preslikali helikopter v cestno vozilo, ki ga lahko občudujete na priloženih fotografijah. Razlika seveda ostaja pri pogonu, kjer pod motornim pokrovom še vedno domuje Fordov dvolitrski Duratec štirivaljni atmosferec s 183 KM in 194 Nm navora, kar pri 565 kilogramih vozila ni prav skromna vrednost.

Skupni projekt pa ima tudi dobrodelno noto, saj bo sklad Benevolent posebno vozilo prodal na dražbi hiše Collecting Cars, kjer si želijo zbrati vsaj sto tisoč funtov (118.410 EUR).

Blaž Likovič
foto: Caterham

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button