AvtomobilizemNovice

Čakanja je konec, novi BMW M3 Touring je tu

Dve desetletji čakanja sta pri koncu, BMW je le izdelal karavanskega M3.

Kot del velikega praznovanja 50. obletnice BMW-jevega oddelka M, je naposled prispel dolgo pričakovani član modelne linije M3 v obliki karavana. Leta 2000 so sicer predstavili edinstvenega M3 Touring generacije E46, vendar nikoli ni ugledal serijske proizvodnje in ostal na prototipni ravni.

Od takrat se je marsikaj spremenilo, namreč M3 je postal zgolj limuzina, kupe in kabrioleta pa sta povzela oznako M4. Sedaj je tukaj še četrti težko pričakovan karavanski član, ki si močno ogleduje konkurenčnega Audija RS4. Uradno se bo javnosti pokazal na festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Za razliko od preostalih bratov, bo M3 Touring na voljo zgolj pod oznako Competition, tako pod motornim pokrovom tiči 3-litrski twin-turbo vrstni šestvaljnik, ki proizvede 375 kW (510 KM) in 650 Nm navora. Moč se na kolesa prenaša preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika in xDrive štirikolesnega pogona, ki lahko deluje tudi v bolj zabavnem načinu zgolj zadnjega pogona. Z mesta se do stotice požene v 3,6 sekundah, kar je le desetinko počasneje od limuzinskega M3. Najvišja hitrost ostaja klasično omejena na 250 km/h, z dodatnim M Driver’s paketom jo je mogoče povišati na 280 km/h.

Oblikovna transformacija v primerjavi z običajno serijo 3 Touring je prinesla večji pokončni ledvički, agresivno karoserijo, široke blatnike in velik zadnji difuzor s štirimi izpušnimi cevmi. Kupci bodo lahko svojega konjička izdatno popestrili s številnimi elementi iz lahkotnih ogljikovih vlaken, kovanimi platišči premera 19-palcev spredaj in 20-palcev zadaj, že tako velike standardne zavore bo mogoče nadgraditi s karbon-keramičnimi, adaptivno M vzmetenje pa je tokrat serijsko.

Sedaj pa najpomembnejša točka BMW-ja M3 Touring, karavanski zadek, ki prinaša več praktične uporabnosti s 500 litri prostornine (1.510 s podrto zadnjo klopjo), hkrati prtljažna vrata ohranjajo značilno dvodelno odpiranje steklenega okna. V notranjosti povzema svežo postavitev prenovljene serije 3, v popolnim M preobleki. Armaturno ploščo zastopa nov ukrivljen steklen panel z 12,3-palčnimi digitalnimi merilniki in 14,9-palčnim informacijskim zaslonom na dotik.

V osnovi bodo potnike razvajali M Sport športni sedeži, kdor želi več objema in manj udobja lahko izbere karbonske školjkaste sedeže, kakršne že poznamo iz ostalih modelov. Standardno je notranjost odeta v kakovostno Merino usnje, z dodatno izbiro razširjenega oblazinjenje v štirih odtenkih. Naročila za najbolj zaželenega BMW-ja M3 bodo odprli leto septembra, proizvodnjo bodo zagnali dva meseca kasneje. Cena najhitrejšega karavana na zeleni pentlji Nordschleife bo v Nemčiji znašala 97.800 evrov.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button