AvtomobilizemNovice

Cadillac Project GTP se podaja v Le Mans

Cadillac je naposled odgrnil pregrinjala s hibridnega hiperšportnega dirkalnika.

Nič več dražilnih fotografij, to je popolnoma novi Cadillacov prototipni dirkalnik, s katerim bodo nastopili na 24-urni preizkušnji v Le Mansu prihodnje leto. Project GTP Hypercar izdelan po regulacijah LMDh, bo uporabljal predpisan hibridni sistem, v kombinaciji z domačim 5,5-litrski V8 motorjem.

Pravila novodobne kategorije hibridnih hiperšportnih dirkalnikov kraljevega razreda vztrajnostnih dirk, določajo uporabo motorja z notranji izgorevanjem z največjo močjo 470 kW (640 KM) in elektromotorja proizvajalca Bosch, ki doprinese dodatnih 50 kW. Skupna zmogljivost tako ne sme presegati 671 KM, masa pa mora znašati 1.030 kilogramov.

Tako kot preostala konkurenca, je tudi Cadillacov tekmec zasnovan na šasiji podjetja Dallara, opremljeni z agresivno aerodinamiko iz ogljikovih vlaken in inteligentno LED tehnologijo. Zmogljiv ameriški LMDh dirkalnik krasijo manjši napisi »Le Monstre«, s čimer se poklanjajo Cadillacovem prvem nastopu na Le Mansu daljnega leta 1950.

»Potegovanje za skupno zmago v Le Mansu z ikonično ameriško znamko, kot je Cadillac, je velika čast,« je dejala Laura Wontrop Klauser, vodja programa športnih dirkalnikov pri GM. »Celotna ekipa je navdušena, da bo še naprej gradila Cadillacovo dirkaško zapuščino, s tekmovanjem z najboljšimi v mednarodnem merilu, na najzahtevnejši dirki na svetu.«

Vsekakor odmevne besede, saj se jim obeta močna konkurenca v novi zlati dobi vztrajnostnih prvenstev. Namreč z letom 2023 se bodo v enako kategorijo podali še Audi, Porsche, Acura in BMW, leto kasneje pa sta svoj nastop napovedala še Peugeot ter Ferrari. Cadillacovi načrti ne bodo omejeni zgolj na dirko v Le Mansu, načrtujejo udeležitev celotne sezone na svetovnem vztrajnostnem prvenstvu WEC in prvenstvu IMSA WeatherTech SportsCar na domačih tleh. S testiranjem hiperšportnika Project GTP bodo začeli letos poleti, ko bodo znane tudi ekipe voznikov, premierna dirka pa bo 24 ur Daytone.

Žiga Kolman
foto: Cadillac

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button