AvtomobilizemNovice

Cadillac CT5-V Blackwing na nož s Corvette Z06

VIDEO: Dvoboj dveh različnih si amerov na steroidih.

Naš Žiga je pred dnevi napovedal prihod nove generacije Cadillaca CT5, torej ameriške premium limuzine srednjega segmenta, ki jo na naših tleh sila redko uzremo. Ko pa jo, je priporočljivo, da jo poznamo. Še posebej, če gre za nabrušeno CT5-V Blackwing različico (še aktualne generacije), ki ima pod motornim pokrovom nameščen GM-ov LT4 6,2-litrski prisilno polnjeni HEMI V8 agregat. Za piko na i so se v nasprotju s pričakovanji odločili za serijsko uporabo ročnega 6-stopenjskega pretikača, medtem ko avtomatika z desetimi zobniki zahteva še nekaj doplačila. Pravcata pobalinska tehnika, ki jo v športne bisere svojih modelov tlačijo praktično vsi priskledniki za GM-ovim omizjem.

Seveda to za Johna Hennesseyja in njegovo inženirski druščino iz Teksasa pač ni dovolj. Zanje je Cadillac CT5-V Blackwing zgolj kravatarska limuzina z nekaj stasa, zato so jo zaprli v svojo telovadnico in jo natrenirali na H1000 atletski paket. Serijski pogon zmore nič kaj skromnih 677 KM in 893 Nm navora, kar limuzinskega Cadillaca do stotice izstreli v dobrih treh sekundah in pol in preneha pospeševati šele pri 336 km/h. Le kaj torej pomeni nadgradnja na 1.000 »konjičev« in kar 1.286 Nm navora?

Za začetek izredno brutalen zvok ameriškega V8 s hemisferičnim vrhom valjev, Teksačani pa so takšnega CT5 oklicali kar za Herkula v smokingu, ki zlahka pokori evropsko konkurenco. Pospeševanje do stotice je upadlo za skoraj sekundo, četrt milje z mesta preči v 10,1 sekunde, medtem ko je končna hitrost preko 330 km/h. Da je temu res tako, so ga postavili ob bok izraziti jekijevski atletinji – Chevrolet Corvette Z06 v serijski podobi.
Torej, preverimo skupaj kdo dobi »asfaltno bitko«, ali Cadillac CT5-V Blackwing s H1000 dodatkom ali nekoliko skromnejša Corvette Z06 z atmosferskim 5,5-litrskim V8 in 670 KM ter precej nižjo maso …

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button