AvtomobilizemNovice

Bugatti Tourbillon: nova brezčasna ikona hiperšportnih avtomobilov

Chiron ima naslednika. Tourbillon prekinja tradicijo dveh predhodnikov in vstopa v novo dobo elektrifikacije.

Bugatti Tourbillon predstavlja novo obdobje znamke, saj združuje neprimerljivo zmogljivost, razkošje in oblikovanje, ki ga navdihuje bogata zapuščina francoske znamke. Tourbillon sledi prelomnima modeloma Veyron in Chiron, ki sta s svojo mogočnostjo in napredno tehniko postavila nova merila hiperšportnih avtomobilov. Veyron iz leta 2004 je bil prvi cestni avtomobil, ki je presegel mejo 1.000 KM, dvanajst let zatem pa je Chirin z inovativnim W16 motorjem s štirimi turbinami dosegel osupljivih 1.500 KM. Vendar pa Tourbillon pomeni pomemben odmik od teh modelov, saj nastopa s povsem novim pogonskim sklopom in zasnovo.

Tourbillon je dobil ime po prefinjenem urarskem izumu, ki preprečuje učinke gravitacije in zagotavlja natančno merjenje časa. Koncept brezčasnosti in mehanske lepote je vodil razvoj ure Tourbillon. Mate Rimac, izvršni direktor Bugattija, je poudaril filozofijo oblikovanja avtomobila, ki izhaja iz Bugattijeve dediščine in se sklicuje na kultne modele, kot so Type 57SC Atlantic, Type 35 in Type 41 Royale. Ti modeli poosebljajo lepoto, zmogljivost in razkošje, kot nalašč za nastanek Tourbillona. Zasnovan je kot eleganten, čustven in razkošen avtomobil, ki si prizadeva za brezčasno privlačnost za večnost.

Zasnovo modela Tourbillon oblikuje hitrost, saj je vsaka površina, zračnik in linija natančno izpopolnjena za izkoristek aerodinamike. Oblikovanje po navdihu zgodovinskih modelov vključuje elemente, kot so rešetka v obliki podkve, črta Bugatti Line, osrednji greben in dvobarvna razdelitev. Nizka in široka drža hiperšportnika, ki jo poudarjata znižana strešna linija in poudarjena velikost koles, ustvarja občutek pripravljenosti na napad. Vsaka oblikovalska odločitev, od funkcionalne razporeditve volumnov do dinamičnega dvobarvnega lakiranja, krepi občutek hitrosti.

Aerodinamika avtomobila je skrbno izdelana za uravnoteženje sil pri visokih hitrostih z inovacijami, kot sta zadnje krilo, ki med vožnjo pri najvišji hitrosti ostane zloženi, in nov koncept difuzorja, ki je integriran s strukturo trka. Ti elementi zagotavljajo stabilnost in zmogljivost avtomobila, medtem ko odprta zasnova zadka in napredni hladilni sistem kažeta na Bugattijevo zavezanost inženirski odličnosti.

Notranjost modela Tourbillon zajema brezčasno, analogno izkušnjo, ki jo navdihuje horologija. Osrednji element je instrumentna plošča, ki jo je izdelal švicarski urar, je izdelana iz titana in dragih kamnov. Volan s fiksnim pesto zagotavlja neoviran pogled na instrumente in tako izboljša izkušnjo vožnje. Sredinska konzola združuje kristalno steklo in aluminij, kar razkriva zapleteno delovanje upravljalnih elementov in ročice za zagon motorja ter zagotavlja otipljivo in neprimerljivo izkušnjo.

Kljub svoji analogni naravi Tourbillon vključuje skriti digitalni zaslon visoke ločljivosti za podatke o vozilu in povezljivost, ki se po potrebi nemoteno uporabi. Notranjost daje prednost zmogljivosti, ne da bi pri tem žrtvovala udobje, s fiksnimi sedeži za lahkotnost in nastavljivimi pedali za voznikovo udobje. Avdio sistem uporablja vzbujalnike na vratnih ploščah za lažjo in učinkovitejšo nastavitev.

Tourbillon ima povsem nov atmosferski 8,3-litrski V16 z močjo 1.000 KM, ki se zvrti do 9.000 vrtljajev na minuto, razvit v sodelovanju s strokovnjaki pri Cosworthu, je združen s tremi elektromotorji z močjo 800 KM, v skupnem sodelovanju pa ustvarijo osupljivih 1.800 KM. Hibridni pogonski sklop zagotavlja takojšen navor in prilagodljivost, elektromotorje pa napaja oljno hlajena 800-voltna baterija s kapaciteto 25 kWh. Slednja omogoča tudi vožnjo v povsem električnem načinu do 60 kilometrov. Štirikolesni pogon, povezan z osemstopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom in sistem za uravnavanje navora zagotavljata vrhunski oprijem ter okretnost v vseh razmerah. Kljub napredni tehnologiji in hibridnemu pogonskemu sistemu je Tourbillon s 1.995 kilogrami lažji od predhodnika, kar dokazuje Bugattijevo inženirsko spretnost.

V konstrukciji modela Tourbillon je uporabljen ogljikov kompozit nove generacije T800, ki baterijo uporablja kot strukturni element. Nova šasija ima večvodilno vzmetenje in 3D tiskan aluminijaste komponente, kar omogoča znatno zmanjšanje mase. Zavore uporabljajo napredno karbon-keramično tehnologijo, avtomobil pa uporablja sistem zaviranja po žici, ki je integriran s hibridnim pogonskim sklopom. Michelinove Pilot Cup Sport 2 pnevmatike zasnovane po meri in inovativne rešitve za shranjevanje povečujejo končno zmogljivost.

Proizvodnja Bugattija Tourbillon bo omejena na 250 enot, vsaka z začetno ceno 3,8 milijona evrov, tako bo kot predhodnika redka in cenjena mojstrovina na štirih kolesih. Ko vstopa v fazo testiranja, obljublja, da bo zagotovil neprimerljivo vozno izkušnjo, saj bo združeval najboljše tehnologije izgorevanja in električne sisteme. Tourbillon je dokaz Bugattijeve predanosti ustvarjanju brezčasnih avtomobilskih ikon.

Žiga Kolman
foto: Bugatti

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button